Tiramisu

Vidēji sarežģīti
4 personām

Ja līdz šim uzskatīji, ka pagatavot tiramisu ir pa spēkam tikai lieliem šefpavāriem, tad ļauj “Gatavo 3” saldumu ekspertei Annai šo uzskatu mainīt. Itālijas izcelsmes garduma tiramisu, kas tulkojumā no itāliešu valodas nozīmē “uzmundrini mani”, pagatavošana tik tiešām ir salīdzinoši vienkārša. Jāņem vērā tikai daži būtiski knifi.

Tradicionāli tiramisu pagatavošanā tiek izmantots ļoti neliels skaits sastāvdaļu: “dāmu pirkstiņi”, olu dzeltenums, cukurs, kafija, maskarpones siers un kakao pulveris. Anna šo recepti ir pavisam nedaudz bagātinājusi.

Sastāvdaļas

  • 500 g maskarpones siera
  • sēkliņas no vienas vaniļas pāksts
  • 5 olas
  • 100 g brūnā cukura
  • 1 ēdamkarote kakao
  • 300 ml stipras kafijas
  • 150 g tumšās šokolādes
  • 200 g cepumu “Dāmu pirkstiņi”

Pagatavošana

  1. Sagatavo kafiju – uzvāra un atdzesē. Tai pievieno kakao un iemaisa.
  2. Bļodā puto olu dzeltenumus kopā ar cukuru. Puto, līdz masa kļuvusi gaiša un krēmīga.
  3. Atsevišķā bļodiņā puto olu baltumus, līdz tie dubultojušies apjomā.
  4. Trešajā trauciņā liek maskarpones sieru kopā ar vaniļas sēkliņām un samaisa.
  5. Putotos olu dzeltenumus, baltumus un siera masu uzmanīgi samaisa kopā.
  6. Traukos kārto kafijā mērcētos cepumus, pa virsu liek krēmu un pāri rīvē tumšo šokolādi. Pa virsu atkal kārto kafijā mērcētus cepumus, pārziež atlikušo krēmu un pāri rīvē šokolādi.
  7. Uz pāris stundām vai diennakti atstāj ledusskapī ievilkties. Pirms pasniegšanas vēlams tos nedaudz paturēt istabas temperatūrā.