Menca poļu gaumē

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Ēdiena pagatavošanas process ir vienkāršs, jo neprasa no saimnieces ilgu stāvēšanu pie plīts. Fantastisku garšu buljonam piešķir citrons. Garšas ziņā ēdiens ir ļoti maigs, tāpēc, ja esat pikantāku ēdienu piekritējs, droši pievienojiet ķiplokus, šķipsniņu čili piparu vai kādu citu sev tīkamu garšvielu.

Meklējot ziņas par ēdiena nosaukuma izcelsmi, atrodamas diezgan skopas ziņas, kāpēc tieši poļi tā ir gatavojuši, bet receptēs šādi ir sagatavota menca, karpa, lasis un forele. Arī jūs mencas fileju varat aizstāt ar citu zivi pēc izvēles.

Sastāvdaļas

  • 1 burkāns
  • 1 puravs
  • 2 kāti selerijas
  • ½ citrona
  • 90 ml baltvīna
  • 1 lauru lapa
  • sāls, melnie pipari (saspiesti vai drupināti)
  • 2 mencas filejas

Poļu mērcei:

  • ~ 90 g sviesta
  • 2 olas
  • buntīte svaigu pētersīļu
  • citronu sula
  • sāls

Pagatavošana

  1. Notīra un noskalo burkānu, sagriež gabalos.
  2. Noskalo puravu, sagriež ripiņās.
  3. Noskalo un sagriež selerijas kātus.
  4. Citrona daiviņas sagriež uz pusēm.
  5. Pagatavo dārzeņu buljonu. Katlā liek gabaliņos sagrieztus burkānus, puravus, selerijas kātus, citronu, pielej baltvīnu, pārlej ar ūdeni tā, lai tas nosegtu saknes, pievieno garšvielas.
  6. Buljonu vāra uz nelielas uguns 40 minūtes.
  7. Mencas filejas sagriež porciju gabalos un izņem asakas.
  8. Mencas gabalus liek karstā buljonā, virsū uzber sāli, izslēdz uguni un atstāj uz 15 minūtēm.
  9. Pagatavo mērci. Olas novāra cietas, atdzesē, noloba un sarīvē vai saspiež ar dakšu.
  10. Pētersīļus noskalo, nosusina un smalki sakapā.
  11. Pannā izkausē sviestu, pievieno olas, pētersīļus, sāli un citronu sulu.
  12. Mencas gabalus izņem no buljona un servē ar poļu mērci. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.

 

Variācijas par tēmu:

Mērces galvenās sastāvdaļas ir kvalitatīvs sviests un vārītas olas. Šādu mērci Polijā tradicionāli ēd ar sakņu buljonā vārītu zivi. Bagātīgi pievienojiet buljonam zaļumus, puravus, garšsaknes. Mērces gatavošanas laikā pielejiet citronu sulu tik daudz, lai mērce būtu saldi skābena. Mērcei var pievienot šķipsniņu rīvēta muskatrieksta.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Notīra un noskalo burkānu, sagriež gabalos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noskalo puravu, sagriež ripiņās.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noskalo un sagriež selerijas kātus.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citrona daiviņas sagriež uz pusēm.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo dārzeņu buljonu. Katlā liek gabaliņos sagrieztus burkānus, puravus, selerijas kātus, citronu, pielej baltvīnu, pārlej ar ūdeni tā, lai tas nosegtu saknes, pievieno garšvielas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buljonu vāra uz nelielas uguns 40 minūtes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mencas filejas sagriež porciju gabalos un izņem asakas.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mencas gabalus liek karstā buljonā, virsū uzber sāli, izslēdz uguni un atstāj uz 15 minūtēm.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mērci. Olas novāra cietas, atdzesē, noloba un sarīvē vai saspiež ar dakšu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pētersīļus noskalo, nosusina un smalki sakapā.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannā izkausē sviestu, pievieno olas, pētersīļus, sāli un citronu sulu.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mencas gabalus izņem no buljona un servē ar poļu mērci. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.