Ēdiena pagatavošanas process ir vienkāršs, jo neprasa no saimnieces ilgu stāvēšanu pie plīts. Fantastisku garšu buljonam piešķir citrons. Garšas ziņā ēdiens ir ļoti maigs, tāpēc, ja esat pikantāku ēdienu piekritējs, droši pievienojiet ķiplokus, šķipsniņu čili piparu vai kādu citu sev tīkamu garšvielu.
Meklējot ziņas par ēdiena nosaukuma izcelsmi, atrodamas diezgan skopas ziņas, kāpēc tieši poļi tā ir gatavojuši, bet receptēs šādi ir sagatavota menca, karpa, lasis un forele. Arī jūs mencas fileju varat aizstāt ar citu zivi pēc izvēles.
Poļu mērcei:
Variācijas par tēmu:
Mērces galvenās sastāvdaļas ir kvalitatīvs sviests un vārītas olas. Šādu mērci Polijā tradicionāli ēd ar sakņu buljonā vārītu zivi. Bagātīgi pievienojiet buljonam zaļumus, puravus, garšsaknes. Mērces gatavošanas laikā pielejiet citronu sulu tik daudz, lai mērce būtu saldi skābena. Mērcei var pievienot šķipsniņu rīvēta muskatrieksta.
Notīra un noskalo burkānu, sagriež gabalos.
Noskalo puravu, sagriež ripiņās.
Noskalo un sagriež selerijas kātus.
Citrona daiviņas sagriež uz pusēm.
Pagatavo dārzeņu buljonu. Katlā liek gabaliņos sagrieztus burkānus, puravus, selerijas kātus, citronu, pielej baltvīnu, pārlej ar ūdeni tā, lai tas nosegtu saknes, pievieno garšvielas.
Buljonu vāra uz nelielas uguns 40 minūtes.
Mencas filejas sagriež porciju gabalos un izņem asakas.
Mencas gabalus liek karstā buljonā, virsū uzber sāli, izslēdz uguni un atstāj uz 15 minūtēm.
Pagatavo mērci. Olas novāra cietas, atdzesē, noloba un sarīvē vai saspiež ar dakšu.
Pētersīļus noskalo, nosusina un smalki sakapā.
Pannā izkausē sviestu, pievieno olas, pētersīļus, sāli un citronu sulu.
Mencas gabalus izņem no buljona un servē ar poļu mērci. Pasniedz ar rīsiem vai kartupeļiem.
Komentāri: