Menca jogurta mērcē ar „asumiņu”

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Mencas fileju ierasts cept uz pannas, panētu olā un miltos. Šādi pagatavota menca ir bezgala garšīga, bet arī diezgan trekna.

Tāpēc kā alternatīvu piedāvājam mencas fileju, kas cepta cepeškrāsnī pilnīgi bez taukvielām, pārlieta ar dabīgā jogurta mērci, kas papildināta ar aromātisko čili, ingveru, krustnagliņām un kardamonu. Krāsai un skābenumam receptē pievienotas tomātu šķēlītes.

Sastāvdaļas

  • 1 kg mencas filejas
  • 1 čili pipara pāksts
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 cm ingvera saknes
  • 1 tējkarote sinepju sēklu
  • 2 krustnagliņas
  • 2 kardamona pākstis
  • 1 tējkarote eļļas
  • ~ 100 ml dabīgā jogurta bez piedevām
  • 25 g rīvmaizes
  • 250 g tomātu

Pagatavošana

  1. Čili piparu noskalo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu nomizo un sarīvē.
  2. Piestā liek garšvielas – krustnagliņas, kardamona pākstis, sinepju sēklas, pievieno sakapāto čili un ingveru, pielej nedaudz (~ 2 ēdamkarotes) ūdens un visu sastampā viendabīgā masā. Masu var arī sablenderēt.
  3. Pannā uzkarsē eļļu un liek apcepties iegūto čili-ingvera pastu. Pacep ~ 2 minūtes.
  4. Pievieno dabīgo jogurtu un rīvmaizi, visu samaisa un izslēdz plīti. Ja masa kļūst ļoti bieza, tad var pievienot vēl jogurtu vai aukstu ūdeni. Mērcei ir jābūt pabiezai un pikanti asai.
  5. Tomātus sagriež ripiņās.
  6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Karstumizturīgā cepeša veidnē liek zivs filejas, tām pāri kārto tomātu ripiņas un visu pārlej ar jogurta mērci. Cep cepeškrāsnī ~ 30 minūtes.
  7. Pasniedz ar vārītiem rīsiem un pārkaisītu ar svaigiem pētersīļiem. Labi garšo arī ar svaigiem lapu salātiem.

 

Variācijas par tēmu:

Mencas fileju pirms cepšanas var apslacīt ar citrona sulu vai pāris pilītēm galda etiķa.

Garšvielu maisījumu var pagatavot vairāk un ~ 15 minūtes pirms cepšanas arto ierīvēt zivi. Tad garša zivij būs vēl pikantāka un asāka.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čili piparu noskalo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un smalki sakapā. Ingvera saknes gabaliņu nomizo un sarīvē.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piestā liek garšvielas – krustnagliņas, kardamona pākstis, sinepju sēklas, pievieno sakapāto čili un ingveru, pielej nedaudz (~ 2 ēdamkarotes) ūdens un visu sastampā viendabīgā masā. Masu var arī sablenderēt.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannā uzkarsē eļļu un liek apcepties iegūto čili-ingvera pastu. Pacep ~ 2 minūtes.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno dabīgo jogurtu un rīvmaizi, visu samaisa un izslēdz plīti. Ja masa kļūst ļoti bieza, tad var pievienot vēl jogurtu vai aukstu ūdeni. Mērcei ir jābūt pabiezai un pikanti asai.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomātus sagriež ripiņās.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Karstumizturīgā cepeša veidnē liek zivs filejas, tām pāri kārto tomātu ripiņas un visu pārlej ar jogurta mērci. Cep cepeškrāsnī ~ 30 minūtes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar vārītiem rīsiem un pārkaisītu ar svaigiem pētersīļiem. Labi garšo arī ar svaigiem lapu salātiem.

Komentāri: