Melleņu pīrāgs

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Šī ir tradicionāla amerikāņu recepte, kurā tiek izmantota īpaša pīrāga pagatavošanas tehnika. Mīklas garša nav izteikta, līdz ar to tā labi izceļ svaigo ogu sulīgo pildījumu.

Mēs gatavojām pīrāgu ar mellenēm, bet šī recepte ir pamatu pamats simtiem pildījumu variāciju – gan saldu, gan sāļu.

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 360 g miltu
  • 200 g sviesta
  • 1 tējkarote sāls
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 3-4 ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam:

  • 400 g melleņu
  • 120 g cukura
  • 60 g kartupeļu cietes
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 30 g sviesta

Pārziešanai:

  • 1 olas dzeltenums
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • pūdercukurs dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Sagatavo mīklu. Miltus sajauc ar sāli un cukuru. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves. Ar rokām veido palielas drupačas. Pēc tam pa ēdamkarotei pievieno aukstu ūdeni un turpina mīcīt, līdz veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām.
  2. Gatavu mīklu sadala 2 daļās, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atdzesēties.
  3. Gatavo pildījumu. Sausas ogas ber bļodā. Pievieno cukuru, kartupeļu cieti un samaisa. Piespiež citrona sulu un pievieno sviesta piciņas. Visu vēlreiz samaisa.
  4. Gatavo pīrāgu. Vienu mīklas daļu izrullē un ieklāj formā tā, lai mīklas malas karājas pār malām.
  5. Ogu maisījumu ber sagatavotajā mīklas formā tā, lai veidojas kaudze.
  6. Izrullē otru mīklas daļu, pārloka uz pusēm, atzīmē vidu un no tā saules staru veidā iegriež nelielus, dekoratīvus iegriezumus. Tad mīklu klāj pāri ogām un aizspiež ciet malas.
  7. Ar šķērēm vai nazi nogriež lieko mīklu.
  8. Veido dekoratīvo pīrāga malu, ar pirkstiem iespiežot mīklas vilnīšus.
  9. Olu dzeltenumu sakuļ ar skābo krējumu un pārziež pīrāgam.
  10. Pīrāgu liek ledusskapī uz 30 minūtēm nostāvēties. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C.
  11. Sākumā pīrāgu cep 20 minūtes 220 °C. Tad temperatūru samazina līdz 175 °C un turpina cepšanu vēl 40-50 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns. Pasniedz atdzesētu un pārkaisītu ar pūdercukuru.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo mīklu. Miltus sajauc ar sāli un cukuru. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves. Ar rokām veido palielas drupačas. Pēc tam pa ēdamkarotei pievieno aukstu ūdeni un turpina mīcīt, līdz veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām.

Gatavu mīklu sadala 2 daļās, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atdzesēties.

Gatavo pildījumu. Sausas ogas ber bļodā. Pievieno cukuru, kartupeļu cieti un samaisa. Piespiež citrona sulu un pievieno sviesta piciņas. Visu vēlreiz samaisa.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo pīrāgu. Vienu mīklas daļu izrullē un ieklāj formā tā, lai mīklas malas karājas pār malām.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogu maisījumu ber sagatavotajā mīklas formā tā, lai veidojas kaudze.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izrullē otru mīklas daļu, pārloka uz pusēm, atzīmē vidu un no tā saules staru veidā iegriež nelielus, dekoratīvus iegriezumus. Tad mīklu klāj pāri ogām un aizspiež ciet malas.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar šķērēm vai nazi nogriež lieko mīklu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veido dekoratīvo pīrāga malu, ar pirkstiem iespiežot mīklas vilnīšus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu dzeltenumu sakuļ ar skābo krējumu un pārziež pīrāgam.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pīrāgu liek ledusskapī uz 30 minūtēm nostāvēties. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sākumā pīrāgu cep 20 minūtes 220 °C. Tad temperatūru samazina līdz 175 °C un turpina cepšanu vēl 40-50 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns. Pasniedz atdzesētu un pārkaisītu ar pūdercukuru.