Šī ir tradicionāla amerikāņu recepte, kurā tiek izmantota īpaša pīrāga pagatavošanas tehnika. Mīklas garša nav izteikta, līdz ar to tā labi izceļ svaigo ogu sulīgo pildījumu.
Mēs gatavojām pīrāgu ar mellenēm, bet šī recepte ir pamatu pamats simtiem pildījumu variāciju – gan saldu, gan sāļu.
Mīklai:
Pildījumam:
Pārziešanai:
Sagatavo mīklu. Miltus sajauc ar sāli un cukuru. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves. Ar rokām veido palielas drupačas. Pēc tam pa ēdamkarotei pievieno aukstu ūdeni un turpina mīcīt, līdz veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām.
Gatavu mīklu sadala 2 daļās, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atdzesēties.
Gatavo pildījumu. Sausas ogas ber bļodā. Pievieno cukuru, kartupeļu cieti un samaisa. Piespiež citrona sulu un pievieno sviesta piciņas. Visu vēlreiz samaisa.
Gatavo pīrāgu. Vienu mīklas daļu izrullē un ieklāj formā tā, lai mīklas malas karājas pār malām.
Ogu maisījumu ber sagatavotajā mīklas formā tā, lai veidojas kaudze.
Izrullē otru mīklas daļu, pārloka uz pusēm, atzīmē vidu un no tā saules staru veidā iegriež nelielus, dekoratīvus iegriezumus. Tad mīklu klāj pāri ogām un aizspiež ciet malas.
Ar šķērēm vai nazi nogriež lieko mīklu.
Veido dekoratīvo pīrāga malu, ar pirkstiem iespiežot mīklas vilnīšus.
Olu dzeltenumu sakuļ ar skābo krējumu un pārziež pīrāgam.
Pīrāgu liek ledusskapī uz 30 minūtēm nostāvēties. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C.
Sākumā pīrāgu cep 20 minūtes 220 °C. Tad temperatūru samazina līdz 175 °C un turpina cepšanu vēl 40-50 minūtes, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns. Pasniedz atdzesētu un pārkaisītu ar pūdercukuru.
Komentāri: