Mārrutku un bekona austiņas

Viegla
4 personām

Sastāvdaļas

  • 5 plāksnes kārtainās mīklas
  • 5 ēdamkarotes mārrutku
  • 200 g rīvēta Ementāles vai kāda cietā tipa siera
  • 250 g bekona vai kūpināta šķiņķa
  • 5 ēdamkarotes karamelizētu sarkano sīpolu
  • 2,5 tējkarotes kapāta svaiga timiāna

KARAMELIZĒTIEM SĪPOLIEM

  • 3 lieli sīpoli (dzeltenie vai sarkanie)
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 lauru lapa
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Pagatavo karamelizētos sīpolus. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs. Uzkarsē pannu ar olīveļļu, liek cepties sīpolus uz vidējas uguns kopā ar lauru lapu. Sīpolus cep, neuzliekot pannai vāku, līdz tie sāk kļūt viegli caurspīdīgi. Pievieno cukuru, ļauj tam nedaudz pieraut sīpolus pie pannas un tad pievieno pusi sarkanvīna etiķa. Cep uz lielas uguns vēl pāris minūtes. Kad sāk raut pie pannas, pievieno atlikušo sarkanvīna etiķi. Cepšanas temperatūra pazemina uz vidēju un ļauj tiem karamelizēties, ik pa laikam apmaisot. Pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus.
  2. Bekonu apcep uz pannas, ļauj tam atdzist un palikt cietākam, tad sakapā mazos gabaliņos.
  3. Atlaidina saldēto kārtaino mīklu. Plāksni nedaudz izrullē un iesmērē ar 1 ēdamkaroti mārrutku. Pa virsu pārkaisa 1/5 daļu siera, 1 ēdamkaroti karamelizēto sīpolu, 1/5 daļu bekona un 1/2 tējkarotes kapāta timiāna. Mīklu no vienas puses cieši rullē tās garumā līdz pat vidum. To pašu atkārto no otras puses. Ja vidū mīkla nelīp kopā, piepalīdz, to samitrinot ar ūdeni. Tā dara ar visām 5 kārtainās mīklas plāksnēm. Mīklas rullīšus ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 1 stundu vai saldētavā uz 30 minūtēm.
  4. Tikmēr sakarsē cepeškrāsni līdz 220 °C temperatūrai. Rullīšus ņem ārā no ledusskapja, ar asu nazi sagriež aptuveni 5 mm biezumā, kārto uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, un cep krāsnī 12–14 minūtes. Ļauj tiem nedaudz atdzist un liek galdā vēl siltus.

 

Ja šo uzkodu grib paglabāt reizēm, kad ierodas negaidīti ciemiņi, tad uzglabā rullīšus saldētavā. Nepieciešamības gadījumā ņem ārā no tās, sagriež ar asu nazi un izkārto uz cepamās pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, pāris centimetru atstatumā. Cep saldētus 205 °C temperatūrā 15–18 minūtes, līdz tie ir zeltaini un kārtaini. Ļauj tiem nedaudz atdzist, tad liek galdā.