Mango kūka ar cukurotām ziedlapiņām

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

CUKUROTAJIEM ZIEDIEM 

ēdami ziedi pēc jūsu izvēles – vijolītes, atraitnītes, rožlapiņas, ceriņu ziedi utt.

1 olas baltums 

80 g cukura

 

BISKVĪTAM

450 g miltu

45 g kartupeļu cietes

380 g cukura

370 ml paniņu

140 g sviesta istabas temperatūrā

300 ml augu eļļas 

4 olas

1,5 tējkarotes sodas

1,5 ēdamkarotes ābolu vai baltvīna etiķa

1 tējkarote vaniļas cukura

1 tējkarote sāls

 

KRĒMAM 

600 g krēmsiera 

300 g mīksta sviesta

320 g pūdercukura

3 tējkarotes kokosriekstu piena pulvera

2–3 ēdamkarotes citronu sulas

 

MANGO CREMEUX 

200 g mango biezeņa

55 g olu dzeltenumu

80 g olu

55 g cukura

80 g sviesta 

3 g želatīna 

15 g ūdens želatīna uzbriedināšanai)

 

MANGO ŽELEJAI

150 g mango (svaigs vai saldēti gabaliņi)

2 ēdamkarotes želejas cukura 

Pagatavošana

  1. Sagatavo cukurotos ziedus. Ziedus atdala no kātiņiem, nomazgā un kārtīgi nosusina uz virtuves dvieļa. Bļodā ieber cukuru, citā bļodā lej olbaltumu. Katru ziedu atsevišķi satver ar otiņaspalīdzību pārklāj plānu kārtu ar olu baltumu. Ziedu liek bļodiņā ar cukuru un ar karotes palīdzību pārklāj to ar cukuru. 
  2. Ļauj ziediem nožūt vēsā vietā vismaz 4 stundas, līdz pārklājums ir kraukšķīgs.
  3. Pagatavo biskvītu. Bļodā sajauc sodu ar etiķi, pievieno paniņas, samaisa.
  4. Citā bļodā saputo sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru. Pa vienai pievieno olas un kārtīgi saputo. Kad masa kļuvusi gaisīga, ieputo eļļu. Atsevišķā bļodā iesijā sausās sastāvdaļas – miltus, kartupeļu cieti un sāli. 
  5. Sviesta un olu masai pakāpeniski pievieno miltus un paniņas. Visu kārtīgi samaisa, taču nevajag pārmaisīt. 
  6. Mīklu sadala trīs vienādās daļās, lej 20 cm/dm kūku formā un cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 30–35 minūtes. 
  7. Pagatavo mango cremeux. Katliņā karsē mango biezeni. Atsevišķā bļodā sajauc olas, olu dzeltenumus un cukuru. 
  8. Citā traukā uzbriedina želatīnu, tad to izkausē ūdens peldē. 
  9. Karsto mango masu pamazām lej olu un cukura masā, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu. 
  10. Lej visu atpakaļ katliņā, un, nepārtraukti maisot, gatavo uz vidēji mazas uguns, līdz masa sasniegusi 82 °C temperatūru. Tad noņem no uguns, pievieno želatīna masu un sviestu. Masu sablendē. 
  11. Gatavo pildījumu ielej traukā ar vāku, ļauj tam atdzist un liek ledusskapī uz pāris stundām. Kad pildījums kļuvis stingrs, to sablendē līdz elastīgai, šķidrai masai, to dara īsi pirms kūkas kopā likšanas. 
  12. Pagatavo mango želeju. Katliņā uz vidēji mazas uguns sakarsē gabaliņos sagrieztu mango, karsē 3–4 minūtes, pēc tam pievieno želejas cukuru, ļauj cukuram izkust un 2 minūtes mazliet pavāra. Noņem no uguns, pārliek bļodiņā un ļauj atdzist. 
  13. Pagatavo kokosriekstu krēmu. Sviestu istabas temperatūrā sakuļ ar pūdercukuru un kokosrieksta piena pulveri, līdz masa ir kļuvusi gaiša un krēmīga. Pievieno krēmsieru, un atkal sakuļ līdz viendabīgai masai. Svarīgi ir nepārputot, jo tad krēms var kļūt šķidrs. Pēdējo pievieno citronu sulu un viegli samaisa. 
  14. Kārto kūku. Biskvīta kārtas liek citu virs citas, pa vidu liekot mango pildījumu, nākamo kārtu starp biskvītiem izklāj ar kokosrieksta krēmu un mango želeju. 
  15. Kūkas sānus un virsu arī apsmērē ar kokosrieksta krēmu. Dekorē ar cukurotām ēdamām puķēm.