Mājas hamburgers

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Ne velti visā pasaulē McDonald’s ir piedzīvojis tik žilbinošus panākumus. Hamburgeri cilvēkiem garšo. To vārds, izrādās, ir cēlies no Vācijas pilsētas Hamburgas, kur jau 15.gadsimtā vienkāršie cilvēki savā ikdienā mielojās ar jēlu vai ceptu liellopu gaļas kotleti – sauktu “Hamburger Stücks”. Tā šis ēdiens un jēdziens ar Eiropas imigrantu pūļiem 19.gadsimtā aizceļoja uz Ameriku, kur kāds nezināms ielu tirgotājs sāka pārdot šīs hamburgeru kotletes pa vidu apaļai bulciņai, lai cilvēkiem būtu ērti uz ielas to ēst, nenosmērējot rokas.

Pastāv uzskats, ka hamburgeri ir neveselīga pārtika. Bet ja jūs paši mājās izcepat sulīgu liellopu gaļas kotleti un pasniedzat to kopā ar dārzeņiem un krējuma-tomātu mērci mīkstā maizes bulciņā – nekā neveselīga tur nav. Turklāt tā ir viegli un ātri pagatavojama maltīte – gan bērniem pēc skolas, gan vakariņās visai ģimenei.

Sastāvdaļas

  • 8 hamburgera maizītes (katram ēdājam divas; var aizstāt ar rudzu rikām vai citas maizes šķēlēm)
  • 4 tomāti
  • 4 marinēti gurķīši
  • 2 sīpoli (der gan dzeltenie, gan sarkanie)
  • 8 salātu lapas
  • 4 šķēles siera pēc izvēles
  • 4 ēdamkarotes krējuma vai majonēzes
  • 4 ēdamkarotes čili mērces (var aizstāt ar tomātu mērci)
  • šķipsniņa sāls, malti melnie pipari

1. variants:

  • 500 g maltas liellopa gaļas vai pikšas smalkmasas
  • 1 ola
  • 1 neliels dzeltenais sīpols,
  • 3–4 daiviņas ķiploka, 2–3
  • ēdamkarotes rīvmaizes
  • sāls, malti melnie pipari
  • šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • eļļa cepšanai

2. variants:

  • 1 bundžiņa mencu aknu
  • salātlapas
  • 2–3 zariņi diļļu

Pagatavošana

1. variants:

  1. Malto gaļu (vai zivi) liek bļodā, pievieno olu, šķipsniņu sāls, piparus, smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, rīvmaizi un visu samīca viendabīgā masā.
  2. Ja gaļu vēlas pikantāku, var pievienot maltus čili piparus vai čili mērci.
  3. Uzkarsē pannā eļļu. Ar mitrām rokām veido kotletes un tās “pieplacina” uz gaļas dēlīša.
  4. Liek uz pannas un cep no abām pusēm brūnas. Cepšanas laikā kotletes “sarausies”, tāpēc veidojiet tās diametrā 1–2 cm lielākas, nekā ir jūsu maizītes.
  5. Ja gatavo pikšas kotletes, tad masai pievieno rīvētu muskatriekstu un pirms cepšanas uz pannas kotletes panē rīvmaizē.
  6. Kamēr kotletes cepas, sagatavo mērci: bļodiņā liek krējumu vai majonēzi, pievieno aso čili mērci un samaisa. Pagaršo. Mērcei ir jābūt pikantai. Ja nepieciešams, pievieno sāli un šķipsniņu cukura.
  7. Salātus noskalo un nosusina. Tomātus noskalo, sagriež ripiņās. Marinētos gurķus sagriež šķēlītēs. Sīpolus notīra un sagriež ripiņās.
  8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Maizītes pārgriež uz pusēm un liek uz cepamās pannas grauzdēties ~ 5 minūtes.
  9. Sagatavo hamburgerus: uz katras pusītes uzsmērē mērci, virsū kārto salātlapu un kotleti.
  10. Virsū uzliek gurķa šķēlītes, sīpolu ripiņas un tomātus. Visu pārlej ar vēl vienu karoti mērces.
  11. Uzliek maizes micīti un nedaudz piespiež. Pēc izvēles katrā maizītē starp pildījuma kārtām liek siera šķēli.

2. variants:

  1. Mencu aknas ar dakšu saspaida.
  2. Gurķi noskalo, sagriež ripiņās. Dilles noskalo un smalki sagriež.
  3. Maizītēm uzziež mērci, uzliek salātlapu un plānā kārtiņā uzliek mencu aknas. Virsū kārto gurķu ripiņas un uzkaisa dilles.
  4. Uzliek maizes cepurīti.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. variants:
Malto gaļu (vai zivi) liek bļodā, pievieno olu, šķipsniņu sāls, piparus, smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, rīvmaizi un visu samīca viendabīgā masā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja gaļu vēlas pikantāku, var pievienot maltus čili piparus vai čili mērci.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu. Ar mitrām rokām veido kotletes un tās “pieplacina” uz gaļas dēlīša.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek uz pannas un cep no abām pusēm brūnas. Cepšanas laikā kotletes “sarausies”, tāpēc veidojiet tās diametrā 1–2 cm lielākas, nekā ir jūsu maizītes.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja gatavo pikšas kotletes, tad masai pievieno rīvētu muskatriekstu un pirms cepšanas uz pannas kotletes panē rīvmaizē.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kamēr kotletes cepas, sagatavo mērci: bļodiņā liek krējumu vai majonēzi, pievieno aso čili mērci un samaisa. Pagaršo. Mērcei ir jābūt pikantai. Ja nepieciešams, pievieno sāli un šķipsniņu cukura.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salātus noskalo un nosusina. Tomātus noskalo, sagriež ripiņās. Marinētos gurķus sagriež šķēlītēs. Sīpolus notīra un sagriež ripiņās.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Maizītes pārgriež uz pusēm un liek uz cepamās pannas grauzdēties ~ 5 minūtes.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo hamburgerus: uz katras pusītes uzsmērē mērci, virsū kārto salātlapu un kotleti.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virsū uzliek gurķa šķēlītes, sīpolu ripiņas un tomātus. Visu pārlej ar vēl vienu karoti mērces.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzliek maizes micīti un nedaudz piespiež. Pēc izvēles katrā maizītē starp pildījuma kārtām liek siera šķēli.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. variants:
Mencu aknas ar dakšu saspaida.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gurķi noskalo, sagriež ripiņās. Dilles noskalo un smalki sagriež.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maizītēm uzziež mērci, uzliek salātlapu un plānā kārtiņā uzliek mencu aknas. Virsū kārto gurķu ripiņas un uzkaisa dilles.

15. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzliek maizes cepurīti.

Komentāri: