Pastai:
Gaileņu mērcei:
Pagatavo pastu. Miltus izber uz galda, veidojot kaudzīti. Tai vidū izveido bedrīti, kurā iesit olas.
Ar dakšu vai putojamo slotiņu olas samaisa viendabīgā masā.
Olu masu lēnām jauc kopā ar miltiem, līdz veidojas viendabīga mīkla. Tad mīklu mīca, sit un staipa ~ 20-30 minūtes, līdz tā kļūst elastīga.
Ja mīkla ir pārāk sausa, pa ēdamkarotei pievieno nedaudz auksta ūdens.
Gatavu mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm liek aukstumā. Ja nav steigas, mīklu atdzesē ~ 3 stundas.
Atdzisušu mīklu rullē caur pastas mašīnu, iegūstot garus, skaistus linguine.
Pastu vāra ~ 12 minūtes lielā ūdens daudzumā, pievienojot šķipsniņu sāls un 1 ēdamkaroti eļļas.
Pagatavo mērci. Sēnes nomazgā, attīra no meža gružiem un nokasa kātiņus. Tad sagriež palielos gabalos.
Pannā uzkarsē eļļu un uz nelielas liesmas cep sēnes, līdz ir iztvaikojis liekais šķidrums.
Uz atsevišķas pannas, nepārtraukti maisot, izkarsē miltus, līdz tie kļūst nedaudz brūni.
Lēnām maisot, pievieno pienu, un maisot karsē, līdz mērcē vairs nav kunkuļu.
Mērcei pievieno krējumu, sasmalcinātus pētersīļus, saceptās sēnes, sāli, piparus, kārtīgi apmaisa un ļauj, lai mērce uzmet burbuli. Nevāra!
Pastu pasniedz siltu, pārlietu ar sēņu mērci un pārkaisītu ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Komentāri: