Inga Kalniņa ir divu blogu autore (“Le Petit Pot” un “UrbanicOrganic”) un mamma divām jaukām meitenēm – Grētai Teodorai un Florencei Rozei, kas iedvesmoja Ingu sarakstīt savu pirmo grāmatu “Pilnām Mutēm” un izveidot pirmo pavārburtnīcu bērniem latviešu valodā.
Mājās cepta ķiploku maize
Viegla
līdz 1 h
8 personām
Sastāvdaļas
2 tējkarotes sausā rauga
2 tējkarotes cukura
500 g kviešu miltu
½ tējkarotes sāls
2 ēdamkarotes olīveļļas
150 ml silta ūdens
PILDĪJUMAM
120 g rīvēta mocarellas siera
pāris tējkarotes kaltētu pētersīļu un timiāna
4–6 daiviņas ķiploku
apmēram 50 ml eļļas
Pagatavošana
Pagatavo mīklu. Mazā bļodiņā ber raugu, pievieno cukuru un pavisam mazliet (2 ēdamkarotes) silta ūdens. Pārklāj bļodiņu ar pārtikas plēvi un atstāj uz 10–15 minūtēm, lai raugs siltumā sāk mazliet burbuļot.
Bļodā ber miltus, pievieno sāli un iepriekš sagatavoto raugu. Samaisa, pievieno olīveļļu un, pamazām lejot klāt ūdeni, mīca mīklu, līdz tā ir viendabīga un vairs nelīp pie pirkstiem. Mīklu atstāj bļodā, mazliet pārkaisa ar miltiem un pārklāj ar tīru dvieli. Liek siltā un sausā vietā uz apmēram 1,5 stundām, lai mīkla rūgst.
Pagatavo pildījumu. Mocarellas sieru samaisa kopā ar pētersīļiem, timiānu, sīki sakapātiem ķiplokiem, šķipsniņu sāls un olīveļļu. Visu labi samaisa.
Kad mīkla gatava, izmīca to vēlreiz un iemīca tajā mazliet no pildījuma. Mīklu sarullē kā desu, griež to mazākās daļās, no katras daļas veido mīklas bumbu, apviļājot un tajā iemīcot siera un garšaugu pildījumu. Katru mīklas bumbu liek cepamajā traukā, kopā veidojot apli.
Ja izmanto kēksa formu, tad pavisam ideāli, ja klasisko kūkas – formu, tad vidū liek karstumizturīgu glāzi vai pudeli, lai maize veido gredzena formu. Pārkaisa virspusi vēl ar sieru un zaļumiem.
Kad maizes forma gatava, pārklāj to ar dvielīti un ļauj, lai 20 minūtes vēl parūgst.
Pēc tam to liek līdz 190 ºC temperatūrai uzkarsētā krāsnī un cep 30–35 minūtes.
Komentāri: