Cepelīni ir īstens darbaļaužu ēdiens. To gatavošana ir laikietilpīga un prasa nepārtrauktu uzmanību, tos gatavojot. Ja pārvārīsiet, tie paliks negaršīgi zili. Ja ūdens nebūs gana karsts vai kartupeļiem nepietiks cietes, cepelīni var izšķīst.
Nav viegli, bet ir vērts mēģināt. Nu vismaz vienu reizi mūžā. Ne velti mūsu kaimiņi tik ļoti šo ēdienu ir iecienījuši.
Sīpolu mērcei
Bekona mērcei
Kā pagatavot mērces!
Smalki sakapā un sviestā apcep sīpolus. Turpat pannā pievieno skābo krējumu, izmaisa un uzkarsē līdz burbulim. Tad liesmu noslēdz. Otrajai mērcei bekonu smalki sagriež un uz pannas apcep līdz dradzīšiem – kraukšķīgiem gaļas gabaliņiem, kam viss tauks jau gandrīz iztecējis. Cepelīnus pasniedz porcijās, pārlietus ar vienu vai otru mērci. Var pasniegt arī ar abām mērcēm kopā.
1 kg kartupeļu novāra veselus ar visu mizu.
3 kg kartupeļu nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.
Sarīvēto kartupeļu masu liek marlē un nospiež sulu. Sulu atstāj uz 10–15 minūtēm, lai nosēžas ciete.
Kad ciete nosēdusies, kartupeļu sulu nolej un cieti pievieno sarīvēto kartupeļu masai.
Novārītos kartupeļus nomizo un samīca. Tad pievieno otrai kartupeļu daļai, un visu samaisa kopā viendabīgā masā. Pievieno nedaudz sāls.
Sagatavo gaļas pildījumu. Gaļu liek bļodā, pievieno smalki sakapātus sīpolus, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visas sastāvdaļas samīca kopā.
Lielu katlu (vismaz 5 l) piepilda līdz pusei ar ūdeni un uzvāra.
Gatavo cepelīnus: ņem ~ 2 ēdamkarotes kartupeļu masas, izmīca to plācenī uz vienas plaukstas daļas. Mīklas viducī liek 1 ēdamkaroti gaļas pildījuma, un ar otru roku aizloka maliņas ciet. Tad ar abām rokām cepelīnu nogludina tā, lai nepaliktu neviena caurumiņa. Kad cepelīni sataisīti, tos visus kopā liek verdošā ūdenī. Katlam uzliek vāku, un vāra 20–25 minūtes. Svarīgi ir katlā nelikt pārāk daudz cepelīnu, lai tie vāroties varētu brīvi kustēties un nesaliptu kopā.
Pag,rakstits ar visu mizu, bet bildē izskatās labi nomizoti 🙂
Bildē kartupeļi jau novārīti un nomizoti 🙂 Sekojam norādījumiem receptē!