Liellopu karpačo ar arinētiem sīpoliem un rudzu maizes drumstalām

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

480 g liellopu filejas

100 g sālītu gurķu

40 g Kalamata olīvu

20 g dzidrināta sviesta

jūras sāls, melnie pipari pēc garšas

 

MARINĒTAJIEM SĪPOLIEM

200 g tumšā “Mežpils” alus

110 g ābola etiķa

90 g medus

2 zariņi timiāna

2 lauru lapas

160 g mazo sīpolu

3 g sāls

 

RUPJMAIZES DRUMSTALĀM

100 g “Lāču” rupjmaizes

2 daiviņas ķiploku

2 zariņi timiāna

jūras sāls

20 g olīveļļas cepšanai

Pagatavošana

  1. Nelielā katliņā liek tumšo alu, ābolu etiķi, medu, timiānu, lauru lapas un sāli. Uzvāra. Sīpolus nomizo un pārgriež gareniski uz pusēm. Pārlej ar marinādi un atstāj uz vismaz 24 stundām ievilkties, taču ieteicams uz trīs dienām.
  2. Rupjmaizes šķēles liek blenderī un sablendē, līdz izveidojušās vienmērīgas drupačas. Liek sakarsētā pannā ar eļļu uz vidējas uguns. Ik pa laikam apmaisa. Ja nepieciešams, pievieno vēl eļļu. Kad maize gandrīz brūna un kraukšķīga, pievieno saspiestas ķiploka daiviņas, timiāna zariņus un jūras sāli. Apcep vēl 5 minūtes uz mazas uguns.
  3. Kad maizes drumstalas ir gatavas, liek tās bļodā ar papīra salveti.
  4. Liellopu fileju nosusina, bagātīgi apber ar sāli un pipariem un ierīvē no visām pusēm. Griež plānās šķēlēs un kārto uz šķīvja.
  5. Pa virsu liek ripās sagrieztus sālītos gurķus, olīvas, mazos sīpolus (šos var atdalīt un pēc vēlēšanās arī apcept). Apber ar maizes drumstalām un pārlej ar dzidrinātu sviestu.