Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
LIELLOPU GAĻAS UN STILTONAS SIERA PĪRĀGS
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
6 personām
Sastāvdaļas
PILDĪJUMAM
1 kg liellopu gaļas šķiņķa
2 ēdamkarotes miltu
½ tējkarotes sāls
½ tējkarotes maltu melno piparu
3 ēdamkarotes eļļas
150 g smalki kapātu šalotes sīpolu
200 ml Mežpils stout alus
2 ēdamkarotes balzametiķa
2 zariņi timiāna
1 lauru lapa
450 ml liellopu buljona
100 g drupināta Stiltonas siera
1 ola
MĪKLAI
225 g miltu
100 g auksta sviesta
šķipsna sāls
50 g drupināta Stiltonas siera
1 tējkarote timiāna lapiņu
Pagatavošana
Šķiņķim izgriež cīpslas daļas un liekos taukus, sagriež aptuveni 4 cm lielos gabaliņos, pārber ar miltiem, sasāla un sapiparo. Dziļā katlā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu un divos piegājienos tajā apcep gaļu, līdz tā ir zeltaini brūna no visām pusēm. Gaļu izņem no katla, noliek malā.
Tajā pašā katlā lej vēl 1 ēdamkaroti eļļas un apcep sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi un mīksti. Katlā lej alu, pievieno balzametiķi, garšaugus un iepriekš apcepto gaļu. Pievieno buljonu un visu uzvāra. Katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns turpina karsēt aptuveni 2–2,5 stundas, līdz gaļa mīksta. Ja šķidrums gatavošanas laikā iztvaiko, to nedaudz papildina ar ūdeni. Atdzesē un izņem garšaugus.
Pagatavo mīklu. Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un samaļ, līdz tās veido drupačas. Pievieno 1 ēdamkaroti auksta ūdens, un visu samīca ar rokām, līdz no mīklas var izveidot bumbu. To ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī 30 minūtes.
24 cm/dm karstumizturīgā formā lej sagatavoto gaļas mērci. Pa virsu liek drupināto sieru. Pāri klāj uz iemiltotas virsmas izrullētu mīklu, kuras viducī izgriež caurumu (lai tvaiks droši var tikt no trauka ārā). No pāri palikušās mīklas var izspiest formiņas un izdekorēt pīrāga virspusi. Visu noziež ar sakultu olu. Cep līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā krāsnī 30–35 minūtes, līdz mīklas garoziņa ir zeltaini brūna.
Komentāri: