Lielais Snickers

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
10 personām

Sastāvdaļas

  • 460 g šokolādes

Karamelei

  • 1 tējkarote kukurūzas cietes
  • 160 ml saldā krējuma
  • 330 g cukura
  • 120 ml ūdens
  • šķipsna sāls
  • 200 g grauzdētu sāļu zemesriekstu

Zemesriekstu pamatnei

  • 2 tējkarotes kukurūzas cietes
  • 600 g cukura
  • 2 tējkarote medus
  • 2 olas baltums
  • 240 ml ūdens
  • 140 g zemesriekstu sviesta

Pagatavošana

  1. Pagatavo karameli. Nelielā katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un kukurūzas cieti. Bez maisīšanas vāra uz vidējas uguns, līdz viss cukurs ir izkusis, sīrups kļuvis zeltaini brūns un burbuļo. Nenoņemot karameli no uguns, iemaisa saldo krējumu un pievieno šķipsnu sāls. Visu kārtīgi samaisa, noņem no uguns un iemaisa zemesriekstus. Gatavo masu ātri ielej izvēlētajā traukā, kas pirms tam izklāts ar cepamo papīru. Liek atdzesēties istabas temperatūrā uz 30 minūtēm.
  2. Mikserī liek olas baltumu, ko saputo līdz biezai, gaisīgai masai, kas nezaudē formu.
  3. Atsevišķā katlā ber atlikušo cukuru, pievieno medu, ūdeni un kukurūzas cieti. Visu samaisa un liek vārīties uz vidējas uguns, līdz izveidojas gaišas krāsas sīrups.
  4. Kad sīrups sasniedzis 150 ºC temperatūru, sīrupu ļoti lēnām, lejot uz miksera bļodas maliņas, pievieno saputotajam olas baltumam, ko turpina maisīt ar mikseri uz lieliem apgriezieniem. Kad viss sīrups iemaisīts, ļauj tam turpināt putoties vēl 2–3 minūtes, līdz iegūta bieza, staipīga konsistence. Kad tas ir gatavs, mikseri pārslēdz uz zemiem apgriezieniem un iemaisa zemesriekstu sviestu.
  5. Izveidojušos masu ielej formā pa virsu sastingušajai zemesriekstu karamelei un atstāj atdzist istabas temperatūrā uz apmēram 30 minūtēm. Kad tā pilnībā atdzisusi, to pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī sastingt uz 4 stundām.
  6. Ūdens peldē izkausē 3/4 šokolādes, līdz tā ir sasniegusi 50 ºC temperatūru. Šokolādi noņem no uguns un iemaisa atlikušos šokolādes gabaliņus, līdz šokolāde ir atdzisusi līdz 30 ºC temperatūrai. Kad sasniegta vajadzīgā temperatūra, šokolādi liek atpakaļ ūdens peldē, atkārtoti karsē līdz 35 ºC temperatūrai un tad pārlej pāri atdzesētajam snikera batoniņam.