Laima tarte

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām

Sastāvdaļas

Pamatnei:

  • 280 g cepumu
  • 100 g sviesta
  • 50 g cukura

Pildījumam:

  • 150 g sulas no svaigiem laimiem
  • 12 tējkarotes smalki rīvētas laima miziņas
  • 250 g skābā krējuma
  • 1 bundža iebiezinātā piena ar cukuru
  • 3 olu dzeltenumi

Virskārtai:

  • 3 olu baltumi
  • 150 g cukura

Pagatavošana

  1. Cepumus sasmalcina un liek bļodā, tiem pievieno cukuru un izkausētu sviestu. Visu samaisa, līdz iegūta slapjām smiltīm līdzīga konsistence.
  2. Pamatnes masu ber 24 cm diametra kūkas formā ar noņemamām malām, un ar karoti vai pirkstiem cepumus nopresē gar formas malām un pamatni. Kamēr gatavo pildījumu, pamatni liek ledusskapī.
  3. Pagatavo pildījumu. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumus atliek malā. No laimiem norīvē mizas zaļo daļu un izspiež sulu. Bļodā liek laimu sulu, miziņas, kondensēto pienu, krējumu un olu dzeltenumus. Ar putojamo slotiņu visu samaisa viendabīgā masā.
  4. Pildījumu lej sagatavotajā kūkas formā uz cepumu pamatnes. Tarti liek līdz 180 ºC temperatūrai sakarsētā krāsnī cepties 20–25 minūtes, līdz pildījums sarecējis, bet, pakustinot formu, vēl kustas.
  5. Pagatavo olbaltumu virskārtu. Karstumizturīgā bļodā liek olu baltumus, pievieno cukuru. Bļodu liek virs katliņa ar vārošu ūdeni, un masu nepārtraukti maisa, līdz viss cukurs izkusis. Tad ņem rokas mikseri un olbaltumu masu puto, līdz iegūta balta, stingra un spīdīga masa.
  6. Olbaltumu masu liek uz tartes, nevīžīgi izlīdzina un apdedzina ar gāzes degli. Ja tāda nav, tad kūku liek krāsnī grila režīmā 230 ºC temperatūrā uz 5 minūtēm, līdz olbaltuma kārta apbrūnē.
  7. Pirms pasniegšanas pilnībā atdzesē.