Krāsnī cepts Latvijas zandarts ar krāsainiem dārzeņiem

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Zandartu var dēvēt par Latvijas zivi, jo tas dabiski dzīvo Baltijas jūras piekrastē, līčos un upēs, kā arī ezeros, kas savienojas ar jūru. Zandarts ir varena zivs, tas var sasniegt līdz pat 1 metra garumu un būt pat 15 kg smags.

Sastāvdaļas

  • 1 vesels zandarts (~ 1,5–2 kg)
  • pāris sauju svaigu vai kaltētu salviju
  • pētersīļu
  • 2 citroni
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 3 kāļi
  • 6 kartupeļi
  • 6 burkāni
  • 2 paprikas
  • 2–3 ēdamkarotes kvalitatīvas olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes ķimeņu
  • rupjā sāls un svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Zivi iztīra un nokasa zvīņas. Lai zvīņas viegli nāktu nost, zivij pirms tam uzlej karstu ūdeni. Pēc tam zivi no ārpuses un arī iekšpuses rūpīgi nomazgā.
  2. Zaļumus rupji sakapā. Citronus sagriež daiviņās, ķiplokus nomizo un rupji sagriež. No iekšpuses un ārpuses zivi ierīvē ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, apkaisa ar zaļumiem, nedaudz saspaidītiem citroniem (tā, lai izdalās sula) un ķiploku gabaliem. Atstāj 30 minūtes marinēties.
  3. Dārzeņus nomazgā, nomizo un sagriež prāvos, vienāda izmēra gabalos. Visu liek bļodā, pievieno olīveļļu, ķimenes un rupjo sāli un sacilā visu kopā.
  4. Pannā izkārto cietākos dārzeņus – kāļus, burkānus un kartupeļus, virsū liek pāris zariņu rozmarīna, un cep līdz 200 ⁰C temperatūrai sakarsētā krāsnī 20 minūtes.
  5. Zivs vēderā saliek sauju zaļumu no marinādes, pāris ķiploku ripiņu un citronu daiviņas, un iesēdina piepildīto zandartu dārzeņiem pa vidu. Pannas saturam pievieno paprikas šķēles, un liek visu atpakaļ krāsnī uz vēl ~ 20 minūtēm, kamēr dārzeņi ir mīksti. Zivi nevajadzētu pārcept. Tad tā paliek sausa.
  6. Galdā zivi pasniedz veselu uz liela šķīvja, dārzeņus kārtojot viscaur apkārt. Katrs ēdājs griež sev vēlamā lieluma zivs gabalu. Zandartu sagriezt ir viegli, jo tam pa vidu ir tikai viena liela asaka.