Vasarā Kurzemes pusē šad un tad var nopirkt svaigi ķertas butes jeb plekstes – plakanas, gandrīz apaļas, ar skaisti baltiem vēderiem. Parasti butes cep uz pannas vai grila, bet šajā receptē piedāvājam pagatavot cepeškrāsnī ceptu buti, kas papildināta ar puraviem un pašu lasītām sēnēm. Neparastā kombinācija nav mūsu izgudrojums, bet sena kurzemnieku recepte.
Sēnes nomazgā, attīra no meža gružiem un nokasa kātiņus. Uzkarsē pannu un sacep sēnes, līdz ir iztvaikojis liekais šķidrums. Saceptajām sēnēm pievieno šķipsniņu sāls un piparus.
Citronu pārgriež uz pusēm un izspiež sulu.
Puravu notīra, iegriežot gareniski kāta daļā un atdalot lapas. Noskalo smiltis. Kāta balto daļu sagriež ripiņās. Lapas pārgriež uz pusēm.
Zaļumus noskalo un sasmalcina.
Butes liek bļodā, pārlej ar citrona sulu un 2 ēdamkarotēm eļļas. Uzkaisa sāli, piparus un samaisa. Atstāj marinēties uz 20 minūtēm.
Cepamo veidni ietauko ar eļļu. Veidnē klāj puravu lapas. Uz puravu lapām liek pusi no sēnēm.
Bagātīgi pārkaisa ar pusi no zaļumiem.
Virsū klāj zivs filejas, tām pāri – otru pusi sēņu un zaļumu.
Visu pārkaisa ar rīvmaizi un izrotā ar pāris sviesta piciņām.
Cep līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī ~ 20 minūtes. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un glāzi auksta kefīra.
Komentāri: