Recepte

Latviski tradicionālā dzērveņu debesmanna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Debesu manna… Vai esat kādreiz iedomājušies, kāpēc tieši šim ēdienam ir dots tik dzejisks nosaukums? Mēs sakuļam kopā Latvijas mākoņu pasteļus un iegūstam debešķīgu garšu, kur jaušams mākoņu vieglums.

Paša ēdiena pagatavošana ir gaužām vienkārša – viss noslēpums slēpjas kulšanas procesā. Vecāsmātes kūla ritmiski ar koka karoti, bet mēs mūsu straujajā gadsimtā esam pārgājuši uz mikseri, tomēr arī ar to ēdiena gaisīgumu varam iegūt tikai tad, ja zinām, kā.

Šis saldais ēdiens der katrā gadalaikā – nomainām tikai sezonas ogas un, palūk, atkal cita garša!

Pasniegts kopā ar aukstu pienu, tas rada teju vai laimes sajūtu.

Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 200 g dzērveņu
  • 200 g cukura
  • 100 g mannas
  • 1 litrs ūdens

Pagatavošana

  1. Pārlasa un noskalo dzērvenes. Pārlej pāri nedaudz silta ūdens (tā, lai ūdens nosegtu ogas) un visu sablenderē viendabīgā masā.
  2. Izkāš caur sietu, pievieno cukuru un atlikušo ūdens daudzumu. Visu uzvāra. Vārot uz lēnas uguns, iemaisa mannu un, pastāvīgi maisot, vāra vēl 5 minūtes.
  3. Iegūto ogu mannā putru atdzesē līdz aptuveni 30oC. Ja nepieciešams saldo ēdienu pagatavot ātri, katlu liek auksta ūdens peldē. Ja ir laiks, ļauj masai atdzist pašai. Kuļ. Sāk ar lēniem miksera apgriezieniem un pakāpeniski ātrumu palielina. Jo ilgāk tiks kults, jo debesmanna kļūs gaisīgāka, čauganāka, gaišāka un, visbeidzot, garšīgāka.
  4. Pasniedz ar aukstu pienu. Vispirms bļodiņā ielej pienu un tad uzmanīgi ar koka karoti ieliek skaistas debesmannā saliņas.

 

Variācijas par tēmu:

Rudenī debesmannu var gatavot arī no plūmēm un āboliem, tos iepriekš noplaucējot.

Vasarā izmēģiniet visas pieejamās ogas – zemenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, ķiršus un avenes.

Ziemā debesu ēdienam derēs saldētas ogas, ogu sīrupi un ievārījumi.

Garša katrreiz būs cita, bet vienmēr neaizmirstami burvīga.

1. pagatavošanas solis
Debesmanna-01

Pārlasa un noskalo dzērvenes. Pārlej pāri nedaudz silta ūdens (tā, lai ūdens nosegtu ogas) un visu sablenderē viendabīgā masā.

2. pagatavošanas solis
Debesmanna-02

Izkāš caur sietu, pievieno cukuru un atlikušo ūdens daudzumu. Visu uzvāra. Vārot uz lēnas uguns, iemaisa mannu un, pastāvīgi maisot, vāra vēl 5 minūtes.

3. pagatavošanas solis
Debesmanna-03

Iegūto ogu mannā putru atdzesē līdz aptuveni 30oC. Ja nepieciešams saldo ēdienu pagatavot ātri, katlu liek auksta ūdens peldē. Ja ir laiks, ļauj masai atdzist pašai. Kuļ. Sāk ar lēniem miksera apgriezieniem un pakāpeniski ātrumu palielina. Jo ilgāk tiks kults, jo debesmanna kļūs gaisīgāka, čauganāka, gaišāka un, visbeidzot, garšīgāka.

4. pagatavošanas solis
Debesmanna-04

Pasniedz ar aukstu pienu. Vispirms bļodiņā ielej pienu un tad uzmanīgi ar koka karoti ieliek skaistas debesmannā saliņas.

Komentāri:

  • Marianna Hoban says:

    Thank you so much for this! I’ve been trying to find out how to make debessmanna for ages, as it was my favorite dessert as a child 🙂
    While it is hard for me to read Latvian these days, i guess I still remember enough of the language to grasp most of the recipe (I hope). The pictures helped 😉

  • es no laukiem says:

    Paldies ļoti garšīgi sanāca, kā rezultātā pārēdāmies…

  • Meitene says:

    Es taisīju no ērkšķogām, bija ļoti garšīgi. Sanāca pilns katls no šīs receptes!

  • inga says:

    Pirmo reizi gatavoju un sanāca lieliska debesmannā, tikai cukura daudzumu, kā jau visās receptēs samazināju uz pusi. Mans bērns prasīja papildporciju 🙂

  • Sandra says:

    Sanak supur.

  • Ieva says:

    Pormo reizi gatavoju un sanaca super!

Jūsu komentārs: