Debesu manna… Vai esat kādreiz iedomājušies, kāpēc tieši šim ēdienam ir dots tik dzejisks nosaukums? Mēs sakuļam kopā Latvijas mākoņu pasteļus un iegūstam debešķīgu garšu, kur jaušams mākoņu vieglums.
Paša ēdiena pagatavošana ir gaužām vienkārša – viss noslēpums slēpjas kulšanas procesā. Vecāsmātes kūla ritmiski ar koka karoti, bet mēs mūsu straujajā gadsimtā esam pārgājuši uz mikseri, tomēr arī ar to ēdiena gaisīgumu varam iegūt tikai tad, ja zinām, kā.
Šis saldais ēdiens der katrā gadalaikā – nomainām tikai sezonas ogas un, palūk, atkal cita garša!
Pasniegts kopā ar aukstu pienu, tas rada teju vai laimes sajūtu.
Variācijas par tēmu:
Rudenī debesmannu var gatavot arī no plūmēm un āboliem, tos iepriekš noplaucējot.
Vasarā izmēģiniet visas pieejamās ogas – zemenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, ķiršus un avenes.
Ziemā debesu ēdienam derēs saldētas ogas, ogu sīrupi un ievārījumi.
Garša katrreiz būs cita, bet vienmēr neaizmirstami burvīga.
Pārlasa un noskalo dzērvenes. Pārlej pāri nedaudz silta ūdens (tā, lai ūdens nosegtu ogas) un visu sablenderē viendabīgā masā.
Izkāš caur sietu, pievieno cukuru un atlikušo ūdens daudzumu. Visu uzvāra. Vārot uz lēnas uguns, iemaisa mannu un, pastāvīgi maisot, vāra vēl 5 minūtes.
Iegūto ogu mannā putru atdzesē līdz aptuveni 30oC. Ja nepieciešams saldo ēdienu pagatavot ātri, katlu liek auksta ūdens peldē. Ja ir laiks, ļauj masai atdzist pašai. Kuļ. Sāk ar lēniem miksera apgriezieniem un pakāpeniski ātrumu palielina. Jo ilgāk tiks kults, jo debesmanna kļūs gaisīgāka, čauganāka, gaišāka un, visbeidzot, garšīgāka.
Pasniedz ar aukstu pienu. Vispirms bļodiņā ielej pienu un tad uzmanīgi ar koka karoti ieliek skaistas debesmannā saliņas.
Thank you so much for this! I’ve been trying to find out how to make debessmanna for ages, as it was my favorite dessert as a child 🙂
While it is hard for me to read Latvian these days, i guess I still remember enough of the language to grasp most of the recipe (I hope). The pictures helped 😉
Paldies ļoti garšīgi sanāca, kā rezultātā pārēdāmies…
Es taisīju no ērkšķogām, bija ļoti garšīgi. Sanāca pilns katls no šīs receptes!
Pirmo reizi gatavoju un sanāca lieliska debesmannā, tikai cukura daudzumu, kā jau visās receptēs samazināju uz pusi. Mans bērns prasīja papildporciju 🙂
Sanak supur.
Pormo reizi gatavoju un sanaca super!
Vienmēr taisu pēc šīs receptes, sanāk ideāli, ātri un vienkārši! Iesaku 😉👍
Sanaca super
Esmu dzimis 1935.gadā martā un bērnībā uz laukiem vecāmāte taisīja visādus debesmannā, bet vai to atceros. Te kara laiki,. mukšana no mājām viss pazudis nebūtībā.Paldies ka atgādunājat!
Juusu komentaars lika pasmaidiit… ceru, ka izdevaas sajust berniibas garshu 🙂
*Egil es domaaju
Es tikai gribēju pajautāt, vai var gatavot tikai no sulas? Bez tām ogu vārīšanām un caur duršlaka spiešanu? Vai sanāks, ja uzreiz sāk ar gatavu sulu?
Paldies jau iepriekš, ja kāds atbildēs.
Labdien Silva,
Protams, ka varat gatavot no sulas, izlaižot sākumu
Laba diena! Vai šīs fotogrāfijas ir Jūsu, lūdzu? Labprāt noskaidrotu, vai mēs drīkstētu tādas izmantot Nacionālās enciklopēdijas šķirkļa “debesmanna” ilustrēšanai?
Jautājums, ja taisa no sulas tad vai ir jāņem tāds pats daudzums ka ūdens, respektīvi 1L?