Ķirbis neapšaubāmi ir rudens vēstnesis. Diemžēl daudziem šīs milzīgās ogas ir tikai skaists dekoratīvs elements dārzā, jo bērnības atmiņas atstājušas neizdzēšamas pēdas par ķirbju-piena zupu, kuras negribas vairs pašiem atkārtot. Mēs vēlamies šos aizspriedumus lauzt.
Mūsuprāt, ķirbim ir jādod vēl viena iespēja sevi pierādīt, tādēļ gatavosim to biezzupā, pievienojot čilli pipara un ingvera saknes asumiņu. Nemanot pašiem kļūs patīkami karsti un vaigi – rudenīgi sārti.
Variācijas par tēmu:
Biezzupu var bagātināt, šķīvī pievienojot garneles, ceptus sīpolu gredzenus vai bekona šķēlītes, tāpat arī baltmaizes grauzdiņus.
Dārzeņiem vāroties, var pievienot arī 1-2 kartupeļus. Tad zupai būs maigāka garša.
Ja nespējat iedomāties biezzupu bez saldā krējuma, droši pievienojiet to sakulšanas laikā. Tā zupa kļūs maigāka, bet tā būs arī barojošāka!
Der zināt:
Ķirbis ir lielākā oga pasaulē un tas ir bagāts ar C, B1 un B2 vitamīniem. Ķirbji satur 90% ūdens, un tieši tāpēc tie ir ieteicami kā palīgi svara samazināšanā. Ķirbja sēklas satur nātriju, fosforu un dzelzi, bet jo īpaši daudz cinku. Ķirbī ir augsts nepiesātināto augu eļļu saturs, kas savukārt ir E, A, B un C vitamīnu avots. Tautas medicīnā ķirbi izmanto pilnīgi visu – no mizas līdz mīkstumam.
Smalki sakapā sīpolu, ķiploku daiviņas, čilli piparu un ingvera sakni.
Uz pannas sakarsē eļļu un visu sacep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi zeltaini.
Noblanšē vai nomizo tomātus. Tomātus blanšē, tos paturot 1-2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriežot un novelkot miziņu.
Katlā uzvāra ūdeni, pievieno palielos gabalos sagrieztu ķirbi, papriku, tomātus un apceptās garšsaknes. Visu sautē uz lēnas uguns, līdz ķirbis kļūst mīksts.
Pievieno pēc garšas sāli, piparus, nedaudz cukuru. Visu sasmalcina vai sakuļ virtuves kombainā viendabīgā masā.
Pasniedz karstu, dekorētu ar zaļumiem un skābā krējumu piciņu.
Šodien pagataviju!Dievīga un…bez liekiem treknumiem un ogļhidrātiem!Gatavošu vēl!Pati labākā,kura garšota!
Fantastiska zupa!!! Es šo zupu gatavoju ar vistas buljonu. Liku gan pāris kartupeļus, gan saldo krējumu nedaudz klāt un tomātu vietā vāriītus burkānus. Bet pats galvenais, kas manuprāt ir obligāti jāpievieno šai zupai ir aprakstīts 1. pagatavošanas solī.
Labdien!
Man laikam dārzeņi tādi sulīgi, jo pa šķidru sanāca kopā ar 1.5l ūdens. Bet vispār garšīgi. Paldies!
Lieliska recepte! Liku klāt 2 kartupeļus un saldo krējumu. Dekorēju ar ķirbju sēklām + maizes grauzdiņiem.
Vienīgi, ar tik lielu ūdens daudzumu sanāk pārāk šķidra, manuprāt.
Bet tāpat – garša -dievīga! 🙂
Paldies, par recepti Lienei!
Sanāca lieliski! Pieliku arī burkānu, kartupeli un saldo krējumu! Čilli vietā mazliet adžiku! Paldies par recepti! ?
Ķirbju zupa nekad nav uzrunājusi, bet šī zupa sanāca pārsteidzoši labi, pat 1x reizi taisot. Jāsaka gan, ka ar sastāvdaļu daudzumu nedaudz improvizēju 😉 Paldies par šo gardo un ātri pagatavojamo recepti.