Šis ir klasisks smilšu mīklas groziņš ar bezgala maigu un krēmīgu ķirbja pildījumu, pārklāts ar kraukšķīgu valriekstu cukura garoziņu. Fantastisks salikums.
Ja vēl pasniegsiet to pie karsti kūpošas liepziedu vai kumelīšu tējas kopā ar svaigu ogu mērcīti no tikko atsaldētām zemenēm vai avenēm – gastronomisks baudījums garantēts. Šo pīrāgu droši varat cept iepriekšējā dienā, jo tad kūkas viducis būs “savilcies” un tā būs gatava ēšanai.
Mīklai:
Pildījumam:
Riekstu cukuram:
Gatavo mīklu: miltus iesijā bļodā.
Pievieno sāli, cukuru un aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Visu saberž viendabīgā masā.
Pielej ūdeni un samīca. Ja mīkla ir cieta, pielej vēl ūdeni. Mīklu saveļ bumbā un liek 1 stundu ledusskapī.
Pēc stundas mīklu izrullē. Veidni iesmērē ar sviestu, un mīklu ar pirkstiem izlīdzina pa visu veidni, paceļot maliņas uz augšu.
Ja cepat dziļajā kūkas formā, tad mīklas malas neveidojiet līdz pašai augšai, bet tikai 2,5–3 cm augstumā. Pārējo mīklu ar nazi līdzeni nogriež.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Uz mīklas uzliek foliju, izveidojot tādu kā “bļodiņu”, lai cepšanas laikā mīkla neceltos. Liek cepties kūkas pamatni. Cep 15 minūtes.
Pagatavo pildījumu: ķirbi notīra, sagriež mazos gabaliņos, liek katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra, līdz ķirbis ir mīksts. Nolej lieko ūdeni un atdzesē.
Ķirbja masu sablendē. Kuļot pievieno sviestu un cukuru. Turpinot kulšanu, pievieno pa vienai olai un pieber kanēli.
Kad masa ir sakulta, to uzlej uz kūkas pamatnes.
Sagatavo riekstu maisījumu: riekstus sasmalcina.
Riekstiem pievieno cukuru, miltus, kanēli, muskatriekstu un sviestu.
Ar rokām veido drupačas un tās pārkaisa pāri kūkai.
Liek kūku cepties līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī. Cep ~ 45 minūtes. Pasniedz pilnībā atdzesētu, sagrieztu gabaliņos un pārlietu ar svaigu zemeņu mērci un pēc izvēles – saldējumu.
Komentāri: