Dzeltena kā saule, kas tikai uz brīdi pavīd pie apvāršņa šajā drūmajā mēnesī. Aromātiska un pikanta, kas mazliet liek ilgoties pēc Ziemassvētkiem. Tāda ir šī krēmīgā, sulīgā siera kūka. Neparasta, ļoti aromātiska. Noteikti – ar raksturu! Bagātīgi klāta ar riekstiem, šokolādi un augļiem, tā noteikti var sacensties par iekļūšanu siera kūku topa sarakstā.
Kūkas pamatnei
Pildījumam
Glazūrai
Dekorēšanai
Cepumus sadrupina, pievieno izkausētu sviestu. Visu samīca viendabīgā masā. Veidnē ieklāj cepamo papīru, ietauko malas, un liek cepumu masu. Nolīdzina virsu, viegli piespiežot ar pirkstiem. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, un liek cepties kūkas pamatni. Cep 8 minūtes.
Kafijas dzirnaviņās vai piestā smalki samaļ kanēļa standziņas, krustnagliņas, kardamona pākstis, citrona vai apelsīna miziņu, var arī kaltētu čili.
Ķirbi, sagrieztu gabaliņos, nelielā ūdens daudzumā vāra mīkstu. Sablendē biezenī. 1 glāzi (~ 200 ml) biezeņa atliek kūkas dekorēšanai. Pārējo biezeni atdzesē, iemaisa tējkaroti sagatavoto garšvielu.
Pievieno svaigo sieru, samaisa. Olas saputo ar cukuru un pievieno ķirbju masai.
Mīklu lej uz izceptās cepumu pamatnes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 °C temperatūrai, un liek cepties kūku. Cep 45–60 minūtes. Kūku atdzesē ~ 3 stundas, kamēr tā ir pilnīgi atdzisusi.
Atliktajam ķirbja biezenim pievieno ~ 100 ml ūdens, citrona miziņu un želejas cukuru. Pagaršo, ja nepieciešams, pēc garšas pievieno vēl citrona miziņu vai sulu. Kad kūka ir atdzisusi, ar biezeni pārklāj virsu.
Dekorē ar riekstiem, ogām, rīvētu balto šokolādi, visu pārkaisa ar vieglu pūdercukura sniegu.
Izskatās labs. Man no ķirbja arī labi izdevās pudiņš, kas bija vecākos pieGalda žurnālos.