Ķirbja siera kūka

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Dzeltena kā saule, kas tikai uz brīdi pavīd pie apvāršņa šajā drūmajā mēnesī. Aromātiska un pikanta, kas mazliet liek ilgoties pēc Ziemassvētkiem. Tāda ir šī krēmīgā, sulīgā siera kūka. Neparasta, ļoti aromātiska. Noteikti – ar raksturu! Bagātīgi klāta ar riekstiem, šokolādi un augļiem, tā noteikti var sacensties par iekļūšanu siera kūku topa sarakstā.

Sastāvdaļas

  • apaļā veidne, 26 cm/dm
  • cepamais papīrs

Kūkas pamatnei

  • 1 paciņa “Selgas” šokolādes cepumu
  • ½ paciņas sviesta + nedaudz sviesta veidnes ietaukošanai

Pildījumam

  • ½ cepamā ķirbja (~ 1 kg)
  • 600 g Filadelfijas svaigā siera
  • 3 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote maltu garšvielu: kanēlis, čili, kardamons, krustnagliņas

Glazūrai

  • ~ 150 ml ķirbja biezeņa
  • 2 ēdamkarotes želejas cukura
  • 0,5 tējkarotes rīvētas citrona miziņas + nedaudz sulas (pēc garšas)

Dekorēšanai

  • pēc izvēles sauja dažādu riekstu, ogas, baltās šokolādes skaidiņas, pūdercukurs

Pagatavošana

  1. Cepumus sadrupina, pievieno izkausētu sviestu. Visu samīca viendabīgā masā. Veidnē ieklāj cepamo papīru, ietauko malas, un liek cepumu masu. Nolīdzina virsu, viegli piespiežot ar pirkstiem. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, un liek cepties kūkas pamatni. Cep 8 minūtes.
  2. Kafijas dzirnaviņās vai piestā smalki samaļ kanēļa standziņas, krustnagliņas, kardamona pākstis, citrona vai apelsīna miziņu, var arī kaltētu čili.
  3. Ķirbi, sagrieztu gabaliņos, nelielā ūdens daudzumā vāra mīkstu. Sablendē biezenī. 1 glāzi (~ 200 ml) biezeņa atliek kūkas dekorēšanai. Pārējo biezeni atdzesē, iemaisa tējkaroti sagatavoto garšvielu.
  4. Pievieno svaigo sieru, samaisa. Olas saputo ar cukuru un pievieno ķirbju masai.
  5. Mīklu lej uz izceptās cepumu pamatnes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 °C temperatūrai, un liek cepties kūku. Cep 45–60 minūtes. Kūku atdzesē ~ 3 stundas, kamēr tā ir pilnīgi atdzisusi.
  6. Atliktajam ķirbja biezenim pievieno ~ 100 ml ūdens, citrona miziņu un želejas cukuru. Pagaršo, ja nepieciešams, pēc garšas pievieno vēl citrona miziņu vai sulu. Kad kūka ir atdzisusi, ar biezeni pārklāj virsu.
  7. Dekorē ar riekstiem, ogām, rīvētu balto šokolādi, visu pārkaisa ar vieglu pūdercukura sniegu.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cepumus sadrupina, pievieno izkausētu sviestu. Visu samīca viendabīgā masā. Veidnē ieklāj cepamo papīru, ietauko malas, un liek cepumu masu. Nolīdzina virsu, viegli piespiežot ar pirkstiem. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, un liek cepties kūkas pamatni. Cep 8 minūtes.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kafijas dzirnaviņās vai piestā smalki samaļ kanēļa standziņas, krustnagliņas, kardamona pākstis, citrona vai apelsīna miziņu, var arī kaltētu čili.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķirbi, sagrieztu gabaliņos, nelielā ūdens daudzumā vāra mīkstu. Sablendē biezenī. 1 glāzi (~ 200 ml) biezeņa atliek kūkas dekorēšanai. Pārējo biezeni atdzesē, iemaisa tējkaroti sagatavoto garšvielu.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno svaigo sieru, samaisa. Olas saputo ar cukuru un pievieno ķirbju masai.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīklu lej uz izceptās cepumu pamatnes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 °C temperatūrai, un liek cepties kūku. Cep 45–60 minūtes. Kūku atdzesē ~ 3 stundas, kamēr tā ir pilnīgi atdzisusi.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atliktajam ķirbja biezenim pievieno ~ 100 ml ūdens, citrona miziņu un želejas cukuru. Pagaršo, ja nepieciešams, pēc garšas pievieno vēl citrona miziņu vai sulu. Kad kūka ir atdzisusi, ar biezeni pārklāj virsu.

7. pagatavošanas solis
??????????????????????

Dekorē ar riekstiem, ogām, rīvētu balto šokolādi, visu pārkaisa ar vieglu pūdercukura sniegu.

Komentāri: