Kartupeļu biezenis ar ķiplokiem

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Vai esat kādreiz pamēģinājuši visvienkāršāko kartupeļu biezeni padarīt vēl labāku, pievienojot tam kādu papildu garšu? Vasaras laikā izcili garšos pievienotas svaigi kapātas violetās bazilika lapas un lielgraudu jūras sāls, bet rudens un ziemas sezonā tie būs ķiploki, kas biezeni pacels jaunā līmenī.

Sastāvdaļas

  • 1 kg kartupeļu
  • 1–2 galviņas sautētu vai krāsnī ceptu ķiploku (atkarībā no tā, cik spēcīgu ķiploku garšu vēlaties)
  • 50–60 ml saldā krējuma
  • 100 g sviesta
  • sāls, pipari pēc garšas
  • svaigi pētersīļi

PIEDEVĀM

  • brokoļi
  • burkāni
  • citi dārzeņi
  • sāls
  • sviests
  • 4 asinsdesas

Pagatavošana

  1. Biezeni gatavo kā klasisku kartupeļu biezeni. Kartupeļus liek aukstā ūdenī, kam pievienota sāls, un vāra, kamēr mīksti.
  2. Kamēr kartupeļi vārās, sagatavo ķiplokus. Mīkstus ķiplokus vai nu sablendē, vai saspaida ar dakšiņu vai piestā, lai tie veido tādu kā biezeni.
  3. Kartupeļus nokāš, ar stampu saspaida, pievieno saldo krējumu un daļu sviesta, vēlreiz saspaida.
  4. Pievieno ķiploku biezeni, un visu samaisa. Ja nepieciešams, vēl saspaida ar stampu.
  5. Pievieno sāli, piparus pēc garšas, kā arī lielu sauju svaigi kapātu pētersīļu lapu.
  6. Pasniedz kopā ar citiem dārzeņiem un asinsdesām.
  7. Brokoļus notīra un liek vārošā sālsūdenī uz pāris minūtēm. Izņem ārā un noskalo aukstā ūdenī, lai pārtrauktu vārīšanu.
  8. Mazus vienāda izmēra burkānus liek vārošā ūdenī un vāra 5–10 minūtes, ne ilgāk. Izņem no ūdens, un liek tos aukstā ūdenī, lai pārtrauktu vārīšanos. Tie nebūs pavisam mīksti, bet patīkami kraukšķīgi.
  9. Pirms pasniegšanas dārzeņus liek uz pannas, kurā izkausēts sviests, un apcepot uzkarsē.
  10. Kā piedevu pasniedz svaigu brūkleņu ievārījumu.