Kārtainā mīkla

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
1 personām

Sastāvdaļas

  • 12 g svaiga rauga
  • 150 g ūdens (istabas temperatūrā)
  • 50 g piena
  • 600 g augstākā labuma miltu
  • šķipsniņa sāls
  • 70 g cukura
  • 300 + 50 g sviesta

Kruasāniem:

  • 1 ola

Pagatavošana

  1. Nelielā trauciņā ielej ūdeni un pievieno raugu. Abus rūpīgi samaisa.
  2. Lielā bļodā liek miltus, cukuru, sāli, 50 g sviesta, pievieno rauga maisījumu un pienu. Visu mīca kopā, līdz izveidojas viendabīga, stingra mīkla. Mīcīšana var aizņemt 5–10 minūtes. Droši pielieciet spēku. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek raudzēties siltā vietā aptuveni 1 stundu.
  3. Kad mīkla dubultojusies izmērā, to saspaida, liek atpakaļ bļodā un ievieto saldētavā uz 30 minūtēm atdzesēties.
  4. Kad mīkla ir atdzisusi, to pamīca pa rokām, lai tā kļūtu nedaudz mīkstāka. Galdu nobārsta ar miltiem. Mīklu izrullē liela četrstūra formā.
  5. Pārējo sviestu izsmērē pa mīklu to nesaplēšot sākot no vidus uz malām.
  6. Mīklu aizloka kā aploksni.
  7. No mīklas rullē taisnstūri. Noliek to taisni sev priekšā. Taisnstūri loka trīs daļās – augšējo daļu noloka pirmo un apakšpusi uzloka uz augšu. Mīklu pagriež pa 90 grādiem un atkal izrullē taisnstūri. Atkal saloka kā pirmajā reizē. Kopā šādi izrullē un saloka 3 reizes. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 1 stundu.
  8. Pēc stundas atkārto tās pašas darbības – izrullē un saloka. Beigās atkal ietin pārtikas plēvē un atdzesē 1 stundu.

Kruasāniem

  1. Pēc pēdējās atdzesēšanas mīklu izrullē garā taisnstūrī un sagriež to 20–24 trijstūros.
  2. Katru trijstūri sarullē, sākot no platākā gala. Sarullētos kruasānus liek uz cepamās pannas un novieto raudzēties uz 1 stundu siltā vietā.
  3. Uzraudzētos radziņus apsmērē ar sakultu olu. Kruasānus cep līdz 190 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 18–20 minūtes.

Komentāri: