Karameļu maizītes ar riekstiem

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
5 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 280 g miltu
  • 200 ml silta piena
  • 30 ml eļļas
  • 7 g Dr. Oetker sausā rauga
  • 30 g cukura
  • šķipsniņa sāls

 

KARAMELEI

  • 200 g cukura
  • 120 ml saldā krējuma
  • 100 g sviesta
  • šķipsniņa sāls

 

  • ola maizīšu pārziešanai pirms cepšanas
  • 100 g grauzdētu zemesriekstu

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu. Bļodā ber raugu, pievieno cukuru un 100 ml silta piena, apmaisa, atstāj uzrūgt 10 minūtes, tad pievieno atlikušo pienu, eļļu, sāli un miltus, un ķepīgo mīklu mīca apmēram 10 minūtes.
  2. Mīklas bļodu apklāj ar tīru dvielīti un atstāj siltā vietā uz stundu uzrūgt.
  3. Pagatavo karameli. Katlā ber cukuru un apmaisot karsē uz vidēji nelielas uguns, līdz izveidojusies tumša karamele.
  4. Kad cukurs pārvērties tumšā masā, tajā ber sviesta kubiņus un aktīvi maisa, tad pievieno pusi saldā krējuma, kārtīgi iemaisa, tad pievieno atlikušo saldo krējumu un iemaisa arī to. Gatavo karameli nedaudz atdzesē.
  5. Mīklu liek uz galda, kas bagātīgi apbērts ar miltiem, un izrullē 30 x 40 cm lielā taisnstūrī.
  6. Mīklas taisnstūri pārklāj ar silto karameli, atstājot nenoklātus apmēram 2 cm no vienas garākās mīklas malas. Katliņā pataupa apmēram 2 ēdamkarotes karameles gatavo maizīšu pārliešanai.
  7. Karameli pārber ar sakapātiem zemesriekstiem, mīklu sarullē virzienā no vienas garākās malas uz to, kas nav noklāta ar karameli.
  8. Sarullēto mīklu ar nazi sagriež 10 līdzīga izmēra maizītēs, tās novieto uz pannas un atkārtoti uzraudzē 20 minūtes, tad maliņas apsmērē ar sakultu olu, un maizītes gatavo līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.
  9. Kad maizītes gatavas, katliņā atstāto karameli atkāroti uzsilda un ar to pārlej katru maizīti.