Kanēļmaizītes

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Klasiska un garda kanēļmaizīšu recepte ar pāris variācijām. Kanēlis bieži tiek saistīts ar ziemas sezonu, bet jāteic, ka svaigas, smaržīgas un pašu gatavotas kanēļmaizītes būs tieši laikā arī vasaras sezonā. Galvenais – neskopoties ar kanēli! Šī recepte būs lieliska brīvdienu brokastīm, izbraukumiem pie dabas vai kā ciema kukulis mājas ballītei.

Variācijas

Pildījumam kanēļa vietā vai izmantot arī 100 g sasmalcinātas šokolādes, pēc vēlēšanās var pievienot 2 ēdamkarotes magoņu.

Ja paliek pie kanēļmaizītēm, tad vasarīgumam var pievienot sauju meža melleņu – saspaida tās kopā ar pārējām sastāvdaļām.

Mazliet amerikāniskākai versijai var pagatavot glazūru:

  • 60 g sviesta istabas temperatūrā
  • 150 g pūdercukura
  • 50 g krēmsiera
  • 1 ēdamkarote citronu sulas

Sastāvdaļas samaisa bļodiņā, līdz izveidojas krēmīga masa. Plānā kārtiņā apsmērē ar to izceptās maizītes.

Sastāvdaļas

  • 250 g silta piena (ne karsta)
  • 15 g sausā rauga
  • 100 g cukura
  • šķipsna sāls
  • 1 ola
  • 75 g augu eļļas
  • 600 g miltu

PILDĪJUMAM

  • 200 g brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes kanēļa
  • 75 g sviesta
  • 1 ola

Pagatavošana

  1. Trauciņā lej siltu pienu, iemaisa 1 ēdamkaroti cukura un raugu. Samaisa un ļauj uzbriest 5 minūtes. Lielā bļodā liek 520 g miltu (pārējos pagaidām atstāj rezervē), pievieno cukuru un sāli. Kad rauga šķidrums kļuvis burbuļains, pievieno to sausajām sastāvdaļām un samaisa. Pievieno olu un eļļu, un mīca mīklu vismaz 7–10 minūtes. Ja mīkla lipīga, pa ēdamkarotei pievieno vēl miltus. Mīca mīklu, līdz tā kļuvusi maiga, elastīga un vairs nelīp ne pie bļodas malām, ne pirkstiem. Atpūtina mīklu 5 minūtes, tikmēr pagatavo pildījumu.
  2. Pildījuma sastāvdaļas sajauc kopā bļodā, līdz izveidojusies viendabīga, pastai līdzīga konsistence.
  3. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepamo formu vai paplāti noklāj ar cepamo papīru.
  4. Galdu mazliet nobārsta ar miltiem. Mīklu izrullē 25 x 30 cm lielā gabalā. Visu noklāj ar sagatavoto pildījumu. Mīklu sarullē prom no sevis lielā rullī un sagriež 12–16 vienādos gabalos. Pamīšus liek tos uz cepamā papīra. Pēc vēlēšanās var likt tos ar centimetra atstarpi, tad sanāks liela laužama kanēļmaizīte, vai arī var tās vienkārši izkārtot uz pannas ar atstarpēm un ļaut tām cepties individuāli.
  5. Atlikušo olu saputo un ar silikona otiņu apkrāso visas kanēļmaizītes. Liek tās cepties krāsnī 18–20 minūtes, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.

Komentāri:

  • Aija saka:

    Paldies par recepti! Pirmo reizi cepu ko no konditorejas, sanāca lielas un supergardas kanēļa bulciņas!

  • Kristīne saka:

    Gatavoju kanēļmaizītes un nesapratu, kur rodas 5.punkta ‘atlikusī’ ola? Ja pildījumam nepieciešama 1 ola un visas tā sastāvdaļas ir jāsajauc kopā.

  • Krista saka:

    Mīklu nemaz neraudzē? Kāpēc?

  • Inita saka:

    Man arī interesē iatbilde uz epriekš uzdoto jautājumu, rugs pievienots, bet nav raudzēšanas procesa, vai tā ir kļūda?

  • Elīna saka:

    Pirmo reizi gatavoju kanēļmaizites, pēc šīs receptes un nekas nesanāca, jāliek raugu bet neraudzē, tas arī savādi, bet uzticējos.
    Nav skaidrs, cik tad tās olas jāliek, pieliku divas, jo gan 1. Gan 2. Punktā ir pa vienai Olai.. bet 5 tajā punktā pēkšņi parādās atlikusi olu masa, no kurienes?

  • Dagnija saka:

    Ja pildījumu gatavo no minētajām sastāvdaļām, rodas šķidra masa, nevis pasta, jo ola šķīdina cukuru…. Izlīdzējos, pieliekot kokosa miltus, bet tas jau nebija paredzēts

  • Girts saka:

    Pildījumam olu klāt neliek, to izmanto pedējā solī