Kā pagatavot graudaugus?

Viegla
līdz 1 h
4 personām
Vai esi kādreiz domājis kā pareizi pagatavot mazāk zināmus graudaugus un kāds galu galā būs iegūtais novārīto graudaugu daudzums? Te pieci daāžadi graudaugi un to pagatavošanas veidi – sorgo, kvinoja, zaļie griķi amarants un prosa. #piegalda

 

Zināms, ka teju pusi no mūsu ikdienā nepieciešamās enerģijas daudzuma vajadzētu uzņemt ar graudaugiem. Parasti ar graudaugiem saprotam miltus, rīsus, griķus, prosu, auzas un makaronus. Bet ir arī citi, ne tik populāri graudaugu veidi, kas nāks par labu mūsu veselībai un dažādos ēdienkarti. Tiesa – ir gan “labāki”, gan “ne tik labi” graudaugi, un tam noteikti ir vērts pievērst uzmanību, kad izvēlamies, ko labāk likt galdā. Visvērtīgākās ir grauda bioloģiski aktīvās vielas – minerālvielas un vitamīni, kas ir ļoti nozīmīgi cilvēka veselības uzlabošanā. B grupas vitamīniem ir ļoti liela nozīme vielmaiņas procesā, jo tie veicina enerģijas atbrīvošanu, kā arī stabilizē nervu sistēmas darbību. Ņemot vērā to, ka grauda atsevišķās daļās vitamīnu un minerālvielu daudzums ir atšķirīgs, vislabāk uzturā ir lietot pilngraudu produktus, kuru pagatavošanā ir izmantoti veseli graudi. Populārākie graudaugi, protams, ir rudzi, kvieši, mieži un auzas, tomēr uzturā lietojam arī citu graudu produktus – kukurūzu, rīsus, prosu. Arī griķus, amarantu, kvinoju mēdz uzskatīt par graudaugiem, lai gan tie ir augu sēklas, nevis graudi, tāpēc tos sauc arī par pseidograudaugiem. Apskatīsim tos graudaugus, ko ēdienkartē esam raduši iekļaut retāk, taču velti, jo tie ir ne tikai vērtīgi, bet arī gardi, tādēļ der ar tiem iepazīties tuvāk.

Zaļie griķi ir tie paši slavenie griķi, tikai neapgrauzdēti, tāpēc tiem nepiemīt izteiktā griķu garša, kas daudziem nemaz tik ļoti neiet pie sirds. Zaļie griķi ir mīkstāki, ātrāk pagatavojami, un uzturvērtības dēļ tos bieži izmanto arī netradicionālos veidos. Piemēram, sablendējot mērcētus zaļos griķus ar ūdeni, iegūsiet jau gatavu pankūku mīklu. Izmantojiet šo produktu kā piedevu pamatēdienam un atklājiet jaunu garšu pasauli! Iespējams, ka šis būs jauns “veselīgo pankūku” veids, ko iecienīs jūsu bērni.

Arī prosa ir ļoti sens graudaugs, kas savulaik bijis ļoti iecienīts Latvijas pavardos, taču mūsdienās nepelnīti aizmirsts. Šis graudaugs nesatur glutēnu, bet ir bagātīgs proteīnu un šķiedrvielu produkts. Prosu var izmantot putras pagatavošanā, daudzi to iecienījuši miltu veidā izmantot pankūku, maizes un kūku cepšanā. Prosu var pievienot dažādu plācenīšu masai, tāpat tā būs vērtīga piedeva salātiem.

Kvinoja ir viens no vērtīgākajiem graudaugiem, jo satur visas 9 neaizvietojamās aminoskābes, kuras cilvēkam nepieciešamas uzņemt ar pārtiku. Smalkās sēkliņas ir vienkārši un ātri pagatavojamas (gatavību var noteikt pēc tā, vai sēkliņas izskatās kā izdīgušas), un tās var izmantot vienkārši kā piedevu vai lietot sautējumu, salātu un pat putras pagatavošanai. Kvinoja ļoti labi garšos gan karstā, gan aukstā veidā. Baltā kvinoja garšas ziņā ir vismaigākā un neitrālākā, to izmanto putru un sautējumu pagatavošanā. Melnā kvinoja tiek pasniegta ar jūras veltēm un gaļas ēdieniem, taču tikpat labi tā iederēsies svaigos salātos, bet sarkanā kvinoja visbiežāk tiek izvēlēta kopā ar sarkano gaļu, piemēram, liellopu vai medījumu.

Amarants pēc izskata līdzinās kvinojai un arī uzturvērtības ziņā ir ļoti vērtīgs produkts, jo satur kalciju, C vitamīnu un daudz olbaltumvielu. Šie spēka graudi ļoti piemēroti zupu, putru un sautējumu pagatavošanai. Oriģinālās garšas dēļ amarantam mēdz pievienot žāvētus augļus vai aromātiskas garšvielas.

Graudaugu jaunpienācējs sorgo (baltais un sarkanais) ir lielisks produkts tiem, kas uzturā nedrīkst lietot glutēna saturošus produktus. Pēc izskata graudi līdzinās pērļu kuskusam, prosai vai griķiem, taču šis graudaugs ir īpašs ar to, ka tas ir bez glutēna. Šie graudaugi, pateicoties irdenajai konsistencei, ir ļoti piemēroti dažādiem salātiem, dārzeņu pildīšanai un zupu garnēšanai, taču tikpat labi tie iederēsies dažādos sautējumos, risoto, plācenīšos un pat putrās.

Ja prātojat, kur aplūkot bagātīgāko graudaugu piedāvājumu, ieskatieties www.gemoss.lv. Tur plašu graudaugu izvēli nodrošina zīmols Just Nature, kas ir īpaši izstrādāta produktu līnija, piedāvājot organismam nepieciešamos graudaugu un pākšaugu produktus. Sāciet graudaugu eksperimentus jau tagad, lai saprastu, kurš no tiem izpelnīsies tieši jūsu ģimenes ovācijas!

Sastāvdaļas

  • 1 glāze zaļo griķu + 1,5 glāzes ūdens
  • 1 glāze prosas + 3 glāzes ūdens
  • 1 glāze kvinojas + 2 glāzes ūdens
  • 1 glāze amaranta + 2,5 glāzes ūdens
  • 1 glāze sorgo + 3 glāzes ūdens

Pagatavošana

ZAĻIE GRIĶI

1 glāze zaļo griķu + 1,5 glāzes ūdens / jāgatavo 10–15 minūtes = 2 glāzes vārītu zaļo griķu.

Izmanto brokastu putrām un granolas pagatavošanā, kā pamatsastāvdaļu maltītei vai salātiem. Lieliski garšos zupās vai sautējumos. Viegli izdiedzējami, lai izmantotu salātos svaigā veidā.

 

PROSA

1 glāze prosas + 3 glāzes ūdens / jāgatavo 25–30 minūtes = 4 glāzes vārītas prosas.

Izmanto brokastu putrām un granolas pagatavošanā, desertiem (mafiniem un pudiņiem), salātiem un pildītiem dārzeņiem. Prosa lieliski kalpo kā saistviela dārzeņu burgeriem.

 

KVINOJA

1 glāze kvinojas + 2 glāzes ūdens / jāgatavo 15 minūtes = 3 glāzes vārītas kvinojas.

Izmanto brokastu putrām vai kā pamatsastāvdaļu dārzeņu burgeriem, pievieno zupām, sautējumiem, salātiem, “Budas bļodām”, no tās gatavo “gaļu” tako pildīšanai. Izmanto arī veselīgu uzkodu gatavošanā.

 

AMARANTS

1 glāze amaranta + 2,5 glāzes ūdens / jāgatavo 20 minūtes = 2 ¼ glāzes vārīta amaranta.

Izmanto brokastu putrām, desertiem, gatavo kopā ar citiem graudaugiem (piemēram, brūnajiem rīsiem), pievieno zupām un sautējumiem, uzgrauzdētu uz pannas izmanto kā uzkodu vai piedevu zupām, salātiem, var izmantot arī panēšanai.

 

SORGO

1 glāze sorgo + 3 glāzes ūdens / jāgatavo 50–60 minūtes = 4 glāzes vārīta sorgo.

Ēd ar dārzeņiem (arī pilda paprikā), savāra brokastu putrā, pievieno zupām, izmanto kā pamatu “Budas bļodām” vai kā augu bāzes proteīnu kastītēm līdzņemšanai.

 

! Vārīšanas ilgums var atšķirties atkarībā no izmantotā daudzuma un karstuma avota (indukcijas, gāzes u. tml. plīts).

 

Komentāri: