fbpx

Ierauga maize

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
Prasa meistarību
līdz 2 h
personām

Sastāvdaļas

SASTĀVDAĻAS ieraugam

  • 1 dienā
  • 200 g augstākā labuma kviešu milti
  • 20 g vijīgs medus
  • 150 ml silts ūdens
  • 4 dienā papildus
  • 200 g augstākā labuma kviešu milti
  • 150 ml silts ūdens

SASTĀVDAĻAS MAIZES MĪKLAI

  • 750 g augstākā labuma kviešu milti + milti apkaisīšanai
  • 3,5 g sausais raugs
  • 250 ml remdena ūdens
  • 1/2 ēdamk. sāls
  • ķimenes un citas sēkliņas
  • eļļa ietaukošanai

SASTĀVDAĻAS IEJAVAI

  • 100 g rudzu milti
  • 125 ml remdena ūdens

Pagatavošana

  1. Sākumā gatavo ieraugu. 1.dienā bļodā sajauc kopā miltus, ūdeni un medu. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi. Atstāj uz 36 h- 48 h siltā vietā. Masa sāks rūgt, veidosies tādi kā burbulīši un parādīsies skābena smarža ieraugam. Pēc 3 diennaktīm jau gatavajam ieraugam pievieno vēl 200 g miltus un siltu ūdeni. Atstāj vēl uz 24h siltā vietā.
  2. Dienā, kad sāk gatavot maize ( 5 dienā) pagatavo iejavu. Rudzu miltus ieber lielā bļodā, pievieno iepriekš sagatavoto ieraugu un remdenu ūdeni. Visu kārtīgi samaisa. Bļodu cieši pārsedz un atstāj istabas temperatūrā 8h. Var turēt arī ledusskapī (ne ilgāk kā 2 dienas).
  3. Pēc 8h vai nākamajā rītā ( 5 dienas vakarā vai 6 dienā) , lielā bļodā ber kviešu miltus, pievieno iejavas maisījumu, sauso raugu, remdenu ūdeni (to lej pa daļām), ķimenes un citas sēkliņas, kā arī sāli. Vajadzētu veidoties mīkstai un mazliet lipīgai mīklas masai.
  4. Gatavo mīklu liek lielā neietaukotā bļodā, pārkaisa ar miltiem, vaļīgi pārsedz ar viegli ietaukotu pārtikas plēvi. Mīklu liek raudzēties siltā vietā apmēram 2h, līdz mīklas apjoms ir divkāršojies.
  5. Divas cepamās pannas viegli apkaisa ar polentu (vai ietauko).
  6. Mīklu izveļ uz darba virsmas, kas nokaisīta ar miltiem. Mīklu sākumā samīca ar dūrēm un pēc tam to mīca kādas 3-4 minūtes, līdz tā ir kļuvusi viegla un elastīga. No mīklas veido 2 maizes klaipiņus. Ar asu nazi virspusē iezīmē strīpas.
  7. Maizes klapiņus liek uz cepamās pannas, pārsedz ar ietaukoto pārtikas plēvi un liek raudzēties siltā vietā (piemēram, krāsnī 35 grādos) apmēram 45 minūtes, līdz apjoms ir divkāršojies.
  8. Maizes klapiņus liek uzkarsētā krāsnī (220 grādos). Maizīti cep apmēram 35 minūtes līdz tā ir zeltaini brūna. Maizes gatavību pārbauda viegli uzsitot pa tās apakšu – skaņai jābūt dobjai.

Komentāri:

Jūsu komentārs: