HOLLANDAISE jeb Holandes mērce

Prasa meistarību
līdz 1 h
2 personām

Šī ir viena no Francijas piecām pamatmērcēm, kuras pamatsastāvdaļas ir sviests, olu dzeltenumi un citronu sula. Vispopulārākais ēdiens, ko pasniedz tieši ar šo mērci, ir olas Benedikta gaumē vai tvaicēti sparģeļi, bet tā fantastiski papildinās teju jebkurus dārzeņus.

Sastāvdaļas

  • 4 olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote svaigi spiestas citronu sulas
  • 120 g sviesta
  • šķipsna Kajennas piparu
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

  1. Izkausē sviestu. Olu dzeltenumus un citronu sulu ar putojamo slotiņu kuļ kopā karstumizturīgā traukā, līdz masa nedaudz sabiezējusi un dubultojusies apjomā.
  2. Trauku ar olu masu liek virs katliņa ar karstu ūdeni (traukam ar mērci nevajadzētu pieskarties karstajam ūdenim), kas tiek karsēts uz mazas uguns. Turpina ātri putot, neļaujot olām pārāk uzkarst, citādi tās uzvārīsies. Pamazām pievieno izkausēto sviestu un turpina putot, līdz mērce sabiezējusi un dubultojusies apjomā.
  3. Ņem nost no uguns, iemaisa sāli un Kajennas piparus.
  4. Lieto uzreiz vai uzglabā siltā vietā, līdz mērce gatava lietošanai (ne vairāk kā 4 stundas). Ja tā pārāk sabiezējusi, pirms lietošanas pievieno pāris piles silta ūdens un apmaisa.

Komentāri: