Harčo zupas dzimtene ir Gruzija. Tradicionāli to vāra no labas liellopu gaļas, bet var izmantot arī jēra gaļu. Buljonam pievieno tomātus vai tomātu pastu, daudz sīpolu un rīsu, kā arī valriekstus un divas specifiskas Gruzijas virtuvei rakstūrīgas lietas: tkemali – maltas kaltētas skābās plūmes, kas piešķir zupai skābumiņu, un hmeli-suneli garšvielu maisījumu, kurā ir koriandrs, majorāns, selerija, pētersīļi, baziliks un lauru lapas. Rēķinieties ar 2 stundu vārīšanu, jo buljonam jābūt stipram un gaļai – mīkstai. Rezultāts ir tā vērts – stipra, sildoša, ļoti aromātiska zupa.
Šoreiz tāds latviskais harčo – bez abām minētajām garšvielām, jo rēķināmies, ka vairākumam no jums, lasītāji, tās varētu nebūt pa rokai.
Variācijas par tēmu:
Zupas garšai pēc izvēles pievieno čili piparus, garšvielas hmelisuneli, kas piešķirs
buljonam „pareizo” garšu, sīpolu daudzumu lieto pēc saviem ieskatiem.
Rīsi pirms likšanas zupā ir rūpīgi jānoskalo, lai pēc iespējas vairāk izskalotu cieti, kas būtiski ietekmē zupas krāsu.
Der zināt:
Harčo zupai būtiski ir panākt garšas līdzsvaru starp pikanto, riekstaino un sīpolu un rīsu saderību.
Gaļu noskalo un nosusina, liek lielā katlā (5 l), aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, tās noputo. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un burkānus un vāra uz nelielas liesmas, līdz gaļa ir mīksta un viegli atdalās no kauliem.
Gaļu izņem no buljona, atdzesē, atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos. Pārējos sīpolus notīra, noskalo un sagriež vidēji lielos gabaliņos. Uzkarsē pannā 2–3 ēdamkarotes eļļas un apcep sīpolus. Kad sīpoli ir kārtīgi izsautēti un kļuvuši caurspīdīgi, tiem pievieno gaļu.
Pievieno tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.
Ja izmanto valriekstus, tos sasmalcina, cik smalki vien iespējams. Pannas saturu kopā ar valriekstiem pievieno gaļas buljonam.
Pievieno buljonam noskalotus rīsus un vāra ~ 20 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Pašās beigās pievieno tkemali garšvielu, bet dara to ļoti uzmanīgi, jo tā piešķir izteiktu skābumu, ko labāk regulēt.
Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Abus sajauc kopā. Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pēc izvēles zupai var pievienot smalki sagrieztus čili piparus.
Fantastiski laba!
PRETIGI MANA MEITA VEMA NO SIS ZUPAS FUJ!
Neviens receptes dēļ nevemj. Visticamāk kāds produkts gadījies nelabā stāvoklī vai arī bērnam kāda nepanesība.
Gan jau ka iedirsi losi katlā. Zupa lieliska.
garda zupina
to UPSSSS, pats arī izvēmies, kā arī tava iedomātā meita 🙂
NELIKU KLAT VALRIEKSTUS. Un rīsus liku klāt, ko biju ielikusi saldētavā, kad nevarējām apēst plovu, Bet vienalga zupa bija ļoti garšīga. Vispār pirmo reizi taisīju Harcho zupu :)))
Vai tās garšvielas var nopirkt rimītī?
Tieši šodien meklēju alfas Rimi un neatradu.
Recepte ir pareiza,bet es lieku jēra vietā liellopu un themali gatavoju pats,jo to ir grūti nopirkt