Grūbu risoto ar sparģeļiem un kūpinātu lasi

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

300 g grūbu

300 g zaļo sparģeļu

1 puravs (apmēram 100–150 g)

1 ēdamkarote olīveļļas

100 g sviesta

2 tējkarotes sāls

1 tējkarote cukura

½ tējkarotes svaigi maltu melno piparu

500 ml sausa baltvīna

1 litrs karsta ūdens

200 g rīvēta cietā siera

240 g auksti kūpināta laša

citrona miziņa pasniegšanai

rukola pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Grūbas iepriekšējā vakarā vai vismaz 5 stundas iepriekš aplej ar karstu ūdeni un atstāj mērcēties, pirms gatavošanas nokāš.
  2. Sparģeļus sagriež 4–5 daļās. Puravu sagriež ripiņās. Lasi sagriež mazos kubiņos.
  3. Pannā ar augstām malām vai čuguna katlā uzkarsē olīveļļu. Apcep sagrieztos sparģeļus 4–5 minūtes, izņem no katla.
  4. Izkausē visu sviestu, ieber purava ripiņas, nogriež uz vidēji karstu uguni. Puravu cep sviestā 3 minūtes, pieber garšvielas, un ieber katlā grūbas.
  5. Maisot grūbas 1 minūti nedaudz apgrauzdē.
  6. Katlā ielej baltvīnu, un maisot gatavo 7 minūtes. Katlā ielej ūdeni, un turpina maisot gatavot 40 minūtes. Tieši maisīšana veicina graudaugu cietes izdalīšanos un padarīs risoto īpaši krēmīgu, kā arī neļaus tam piedegt.
  7. Noņem katlu no uguns, iemaisa sparģeļus, sarīvēto sieru un lasi.
  8. Šķīvī kārto rukolas lapas ar risoto, pasniedz ar svaigi rīvētu citrona miziņu un papildu sieru.