Grilētas tīģergarneles tomātu un zemeņu salātos ar zemeņu majonēzi

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg garneļu bez galvas (saldētas vai svaigas)
  • 1 laims
  • 1 apelsīns
  • 4 daiviņas ķiploku
  • Kajennas vai čili pipari
  • 1 tējkarote jūras sāls

Tomātu un zemeņu salātiem:

  • 3–4 dzeltenie tomāti
  • 2 saujas zemeņu
  • 1 sauja svaigu bazilika lapiņu
  • 1–2 ēdamkarotes olīveļļas
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas

Zemeņu majonēzei:

  • 1 olu dzeltenums
  • 1 tējkarote angļu sinepju
  • sāls, malti melnie pipari
  • ~ 1 tējkarote cukura
  • ~ 10 vidēji lielas zemenes
  • ~ 150–200 ml olīveļļas
  • 1 citrona sula

Pagatavošana

  1. Atkausētas garneles liek bļodā. Piespiež sulu no laima un apelsīna.
  2. Ķiploku daiviņas sakapā vai izspiež caur ķiploku spiedi un pievieno garnelēm.
  3. Piemaļ Kajennas vai čili piparus, pievieno sāli.
  4. Visu samaisa kopā tā, lai garneles ir apņemtas ar mērci.
  5. Trauku pārvelk ar plēvi un liek aukstumā 0,5 stundu iemarinēties.
  6. Sagatavotās garneles cep uz pannas sakarsētā nelielā eļļas daudzumā vai uz grila 1–2 minūtes no katras puses. Ja cepsiet par ilgu, garneles paliks “gumijainas”.
  7. Sagatavo salātus. Tomātus nomazgā un sagriež nelielos kubiņos.
  8. Zemenes sagriež tikpat lielos gabaliņos.
  9. Bazilika lapiņas sakapā.
  10. Visas sastāvdaļas liek kopā vienā traukā, pārkaisa ar sāli, nedaudz svaigi maltiem melniem pipariem un pāris karotēm labas olīveļļas un viegli sacilā kopā.
  11. Pagatavo zemeņu majonēzi: olas dzeltenumu kuļ ar mikseri 10 sekundes.
  12. Turpinot kulšanu, pievieno sinepes, šķipsniņu sāls, piparus un cukuru. Ļoti lēnām, turpinot kulšanu, lēnā strūklā lej eļļu.
  13. Ja majonēze kļūst bieza (kad būs izlietota ~ puse eļļas), turpinot kulšanu, pievieno citronu sulu.
  14. Zemenes saspaida ar dakšu, pievieno sakultajai majonēzei un vēlreiz sakuļ. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
  15. Garneles var pasniegt kā uzkodu, iesēdinātu salātos pa vienai mazās kokteiļglāzītēs vai uz iesmiņa pa 6–8 gabaliem.
  16. Klāt ļoti labi iederas citrusu sulā marinēti grilēti dārzenīši – cukīni un paprika.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atkausētas garneles liek bļodā. Piespiež sulu no laima un apelsīna.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķiploku daiviņas sakapā vai izspiež caur ķiploku spiedi un pievieno garnelēm.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piemaļ Kajennas vai čili piparus, pievieno sāli.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu samaisa kopā tā, lai garneles ir apņemtas ar mērci.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trauku pārvelk ar plēvi un liek aukstumā 0,5 stundu iemarinēties.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavotās garneles cep uz pannas sakarsētā nelielā eļļas daudzumā vai uz grila 1–2 minūtes no katras puses. Ja cepsiet par ilgu, garneles paliks “gumijainas”.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo salātus. Tomātus nomazgā un sagriež nelielos kubiņos.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemenes sagriež tikpat lielos gabaliņos.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bazilika lapiņas sakapā.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visas sastāvdaļas liek kopā vienā traukā, pārkaisa ar sāli, nedaudz svaigi maltiem melniem pipariem un pāris karotēm labas olīveļļas un viegli sacilā kopā.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo zemeņu majonēzi: olas dzeltenumu kuļ ar mikseri 10 sekundes.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turpinot kulšanu, pievieno sinepes, šķipsniņu sāls, piparus un cukuru. Ļoti lēnām, turpinot kulšanu, lēnā strūklā lej eļļu.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja majonēze kļūst bieza (kad būs izlietota ~ puse eļļas), turpinot kulšanu, pievieno citronu sulu.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemenes saspaida ar dakšu, pievieno sakultajai majonēzei un vēlreiz sakuļ. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

15. pagatavošanas solis
Garnelu uzkoda

Garneles var pasniegt kā uzkodu, iesēdinātu salātos pa vienai mazās kokteiļglāzītēs vai uz iesmiņa pa 6–8 gabaliem.

16. pagatavošanas solis
Griletas garneles

Klāt ļoti labi iederas citrusu sulā marinēti grilēti dārzenīši – cukīni un paprika.