Gardā un sulīgā greipfrūtu un aroniju tarte

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Ģimenei vai viesiem, svētkos vai ikdienā – greipfrūtu un aroniju tarte būs ideāls un gards pārsteigums. Lai arī tiek uzskatīts, ka tartes pagatavošana ir samērā sarežģīta, Linda šajā video receptē pierāda, ka tas ir pa spēkam ikvienam.

Tartes pamatnes sagatavošanā jāņem vērā dažas būtiskas lietas. Pirmkārt, pamatni, kas jau izlikta ietaukotā veidnē, pirms cepšanas vēlams 30 minūtes paturēt aukstumā, piemēram, ledusskapī. Taču svarīgākais – mīklā sabakstīt caurumiņus, lai cepšanas laikā tā neuzbriestu. Tartes pamatni var veidot gan no smilšu, gan kārtainās mīklas. Šajā receptē izmantojam smilšu mīklu.

Ar olu vai bez – kā pats vēlies

Tartes pamatni var gatavot arī bez olas, taču tad jārēķinās, ka pamatne būs drupanāka un vairāk lūzīs. Ja nu kāds kādu iemeslu dēļ nevar ēst olas, to vietā mīklai var pievienot nedaudz ūdens, kas palīdzēs mīklai labāk turēties kopā.

Ideālas tartes pamatnes noslēpums

Lai pamatnes viducis cepot neuzpūstos, tā pirms cepšanas jāpārklāj ar cepamā papīra kārtu un jāpiepilda ar ko smagu, piemēram, zirņiem vai grūbām. Kad pamatne jau teju ir gatava, no tās noņem uzlikto slogu un pacep vēl aptuveni 10 minūtes, līdz tā kļūst viegli zeltaina.

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas krēmam:

  • 2 olas
  • 3 olu dzeltenumi
  • 70 g sviesta
  • 200 ml svaigi spiestas greipfrūtu sulas (aptuveni no 2,5 greipfrūtiem)
  • 50 ml aroniju sulas
  • 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
  • 100 g cukura
  • 4 tējkarotes greipfrūtu miziņas
  • ogas vai pistāciju rieksti dekorēšanai

Sastāvdaļas pamatnei:

  • 200 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 1 ola

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu, sajaucot kopā miltus un mīkstu sviestu. Mīca, līdz izveidojusies drupana masa. Tad pievieno olu un mīca vēl, līdz masa kļuvusi veidojama. To izrullē, ieklāj apaļā 16 cm/dm formiņā un sadursta ar dakšu.
  2. Mīklai pāri liek cepamo papīru, un tajā saber pupas vai grūbas, lai tā cepoties neceltos uz augšu. Cep 200ºC temperatūrā 12 minūtes, noņem cepamo papīru un cep vēl 5–7 minūtes, līdz mīkla ir viegli zeltaina.
  3. Pagatavo krēmu – nelielā katliņā karsē cukuru un sulas, līdz cukurs pilnībā izšķīdis.
  4. Sulu mazliet atdzesē, lai tā ir silta, bet nevārās. Nepārtraukti aktīvi maisot, pievieno sakultas olas, olu dzeltenumus, kukurūzas cieti un greipfrūtu miziņas. Pievieno sviestu un turpina maisīt, līdz masa sabiezē. Ļoti svarīgi ir masu sildīt, bet nepieļaut, ka tā vārās.
  5. Atdzesētā pamatnē lej sagatavoto krēmu un liek ledusskapī sastingt apmēram uz vienu stundu.
  6. Gatavo desertu dekorē ar pistāciju riekstiem vai ogām.

Komentāri: