Galerts piedien svētku reizei. To var sagatavot iepriekš, un, kad viesi jau klāt, pārliek uz svētku galdam paredzēta šķīvja. Galertu vārīt ir vienkārši, tomēr laikietilpīgi.
Mēs šoreiz vārījām divus galertus – no cūkas kājas un karpas, bet tradicionāli galertus vāra arī no cūkas ausīm, galvas, kājām, kā arī no putnu gaļas. Zivs galertus var vārīt no dažādām zivīm.
Pasniedziet tos galdā ar mārrutkiem un sinepēm.
Karpas galertam:
Cūkas kājas galertam:
Pasniegšanai:
Karpas galertam:
Cūkgaļas galertam:
Sīpolus un burkānus notīra un liek katlā. Cūkas stilbu noskalo un liek katlā.
Pārlej ar aukstu ūdeni, lai gaļa būtu pilnīgi apņemta, strauji uzvāra un noputo. Pievieno noskalotus zaļumus, pāris šķipsniņu maltu melno piparu vai veselus piparu graudiņus.
Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Kad gaļa ir mīksta, buljonam pievieno pāris šķipsniņu sāls. Gaļu izņem no katla, atdzesē un sagriež mazos gabaliņos vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā.
Nogriež pāris burkānu ripiņu, ko liek bļodiņas apakšā, virsū kārto gaļas gabaliņus.
Želatīnu uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna.
Buljonu pārlej pāri gaļas gabaliņiem.
Atdzesē un liek ledusskapī sastingt.
Komentāri: