Galerts

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Galerts piedien svētku reizei. To var sagatavot iepriekš, un, kad viesi jau klāt, pārliek uz svētku galdam paredzēta šķīvja. Galertu vārīt ir vienkārši, tomēr laikietilpīgi.

Mēs šoreiz vārījām divus galertus – no cūkas kājas un karpas, bet tradicionāli galertus vāra arī no cūkas ausīm, galvas, kājām, kā arī no putnu gaļas. Zivs galertus var vārīt no dažādām zivīm.

Pasniedziet tos galdā ar mārrutkiem un sinepēm.

Sastāvdaļas

Karpas galertam:

  • 1 karpa (~2,5 kg)
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • sāls, piparu graudiņi
  • buntīte pētersīļu
  • 50 g saldētu vai konservētu zaļo zirnīšu
  • Želatīns

Cūkas kājas galertam:

  • 1 cūkas priekšējais stilbiņš
  • 2 burkāni
  • 2 sīpoli
  • sāls, pipari
  • 1 svaigu pētersīļu buntīte
  • želatīns

Pasniegšanai:

  • mārrutki, sinepes un etiķis pēc izvēles

Pagatavošana

Karpas galertam:

  1. Sīpolus un burkānus notīra, noskalo un liek katlā. Pievieno iztīrītu karpu. Karpu pirms vārīšanas var sadalīt gabalos. Pielej tik daudz ūdens, lai zivs ir nosegta. Uzvāra, nosmeļ putas, samazina liesmu.
  2. Pieber pāris šķipsniņu sāls, piparus, pievieno zaļumus un gatavo, līdz karpa viegli atdalās no asakām.
  3. Karpu izņem no katla un atdzesē.
  4. Buljonu izkāš caur sietu. Buljonu pagaršo, nepieciešamības gadījumā pievieno sāli, piparus vai garšvielas pēc izvēles.
  5. Karpai iztīra asakas. Sagatavo bļodiņas. Katras bļodiņas apakšā ieber nedaudz konservētu vai blanšētu zaļo zirnīšu, pievieno kādu svaigu pētersīļa lapiņu un virsū liek zivs mīkstumu.
  6. Želatīnu ieber bļodiņā, uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna. Buljonu pārlej pāri zivs mīkstumam. Atdzesē un liek ledusskapī sastingt.

Cūkgaļas galertam:

  1. Sīpolus un burkānus notīra un liek katlā. Cūkas stilbu noskalo un liek katlā.
  2. Pārlej ar aukstu ūdeni, lai gaļa būtu pilnīgi apņemta, strauji uzvāra un noputo. Pievieno noskalotus zaļumus, pāris šķipsniņu maltu melno piparu vai veselus piparu graudiņus.
  3. Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Kad gaļa ir mīksta, buljonam pievieno pāris šķipsniņu sāls. Gaļu izņem no katla, atdzesē un sagriež mazos gabaliņos vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā.
  4. Nogriež pāris burkānu ripiņu, ko liek bļodiņas apakšā, virsū kārto gaļas gabaliņus.
  5. Želatīnu uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna.
  6. Buljonu pārlej pāri gaļas gabaliņiem, atdzesē un liek ledusskapī sastingt.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus un burkānus notīra un liek katlā. Cūkas stilbu noskalo un liek katlā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pārlej ar aukstu ūdeni, lai gaļa būtu pilnīgi apņemta, strauji uzvāra un noputo. Pievieno noskalotus zaļumus, pāris šķipsniņu maltu melno piparu vai veselus piparu graudiņus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Kad gaļa ir mīksta, buljonam pievieno pāris šķipsniņu sāls. Gaļu izņem no katla, atdzesē un sagriež mazos gabaliņos vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nogriež pāris burkānu ripiņu, ko liek bļodiņas apakšā, virsū kārto gaļas gabaliņus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želatīnu uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buljonu pārlej pāri gaļas gabaliņiem.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atdzesē un liek ledusskapī sastingt.

Komentāri: