Franču kartupeļu gratēns

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 1 kg kartupeļu
  • 1 l piena
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 400 ml saldā krējuma
  • 200 g crème fraîche (var aizvietot ar skābo krējumu)
  • 200 g Grijēras siera
  • 1 tējkarote sāls
  • ¼ tējkarotes maltu melno piparu
  • šķipsniņa malta muskatrieksta

Pagatavošana

  1. Kartupeļus nomizo un sagriež aptuveni 0,5 cm plānās šķēlēs, noskalo aukstā ūdenī.
  2. Katliņā lej pienu, pievieno viegli saspiestas ķiploka daiviņas un sagrieztos kartupeļus. Visu uz mazas liesmas uzvāra un karsē apmēram 15 minūtes, uzmanot, lai kartupeļu šķēles nesagatavojas līdz galam un neizjūk. Nokāš.
  3. Kartupeļus liek atpakaļ katlā, pievieno saldo krējumu, crème fraîche (skābo krējumu), sāli, piparus, muskatriekstu, visu samaisa un vēlreiz uzvāra, līdz kartupeļi ir maigi, bet nejūk ārā.
  4. Uzmanīgi (lai nesajuktu) pa vienai šķēlītei kartupeļus kārto ietaukotā cepamajā traukā, pārlej ar atlikušo mērci, pārber ar rīvētu sieru un cep līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā krāsnī 20 minūtes, līdz siers kļuvis zeltaini brūns.
  5. Pasniedzot dekorē ar timiāna zariņu.