Filo mīkla ir burvīga – trausla un viegla, kā tāds gaiss ar garšu. Šoreiz piedāvājam sacept pīrāgus kā lidojošus šķīvīšus, pilnus ar rudens dārzeņu vai sēņu pildījumu.
Ja nu nav pie rokas mafinu pannas, tiniet pildījumu sainīšos vai trīsstūra pīrādziņos.
Sēņu pildījumam:
Dārzeņu pildījumam:
Tomātu un mocarellas pildījumam:
Svarīgi, gatavojot no filo mīklas: mīklu pilnībā atlaidina, neizņemot no iepakojuma. Kad mīkla ir atlaidināta, to atver kā grāmatu uz galda un pārklāj ar tīru dvielīti.
Gatavo sēņu pildījumu: sēnes, sīpolus un gaļu sagriež mazos gabaliņos. Uzkarsē pannā eļļu, un visas sastāvdaļas apcep, līdz no sēnēm vairs neizdalās liekais šķidrums. Cepšanas laikā uzkaisa pāris šķipsniņu sāls un piparus.
Gatavo dārzeņu pildījumu: dārzeņus sagriež mazos gabaliņos. Uzkarsē pannā eļļu, un dārzeņus sacep. Cepšanas laikā uzkaisa sāli, piparus, garšvielas un cep vēl ~ 5 minūtes. Saceptos dārzeņus sajauc ar fetas sieru.
Tomātu un mocarellas pildījums: tomātus un siera bumbas sagriež ripās, lai pēc tam ietītu sainīšos.
Mafinu veidni ietauko ar eļļu.
Ar sausām rokām pa vienai ņem 4 mīklas loksnes. Katru loksni nedaudz ieziež ar eļļu un liek citu citai virsū, pārējās loksnes apklāj ar dvieli, lai neizžūst.
Sagatavotās 4 loksnes ieklāj mafinu pannā, katrā bedrītē ar roku viegli izveidojot mīklā padziļinājumu. Ja mīkla nejauši kādā padziļinājumā saplīst, ieklāj jaunu mīklas plāksni.
Ar karoti bedrītēs liek pildījumu.
Sagatavo vēl 3 loksnes, un liek tās virsū pildījumam. Piespiež ar pirkstiem apkārt katrai bedrītei un apkārt visai pannai, lai katrs “šķīvītis” ir aizlipināts ciet.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, un liek cepties 15 minūtes, kamēr pīrāgi zeltaini brūni. Pēc noteiktā laika pannu ņem ārā no krāsns un ar otras pannas palīdzību apmet otrādi.
Vēl karstu ar asu nazi sagriež gabaliņos.
Gatavo sainīšus: ar eļļu apziež un citu citai virsū klāj 2–3 mīklas loksnes. Sagriež tās 4 daļās.
Katra gabaliņa vidū liek karoti pildījuma un ar pirkstiem saceļ visas maliņas uz augšu, augšpusē tās saspiežot sainītī ciet.
Sainīšus cep ~ 10 minūtes.
Komentāri: