Falafeles – turku zirņu trifeles

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Falafel ir fritētas bumbiņas vai pīrādziņi, parasti gatavoti no turku zirņiem, pupām vai abiem kopā. Tas ir tradicionāls arābu ēdiens, kas parasti tiek pasniegts pitas maizē vai ietīts lavašā kopā ar salātiem, marinētiem dārzeņiem un asām mērcēm. Šīs bumbas ir gardas arī tāpat bez maizes – kā uzkoda.

Sastāvdaļas

  • 1 bundža turku zirņu (400 g)
  • 1 buntīte svaigu pētersīļu un kinzas
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1–2 daiviņas ķiploku
  • 1 tējkarote malta kumina
  • 1 tējkarote malta čili
  • ~ 2 ēdamkarotes sezama eļļas (var aizvietot ar kvalitatīvu olīveļļu)
  • ½ laima
  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu
  • svaigas salātlapas un asas mērcītes pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Nomizo un smalki sakapā sarkano sīpolu un ķiploka daiviņas.
  2. Tikpat smalki sagriež zaļumus.
  3. No turku zirņu bundžas nolej lieko šķidrumu. Zirņus liek blendera traukā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas un garšvielas, un visu samaļ viendabīgā masā. Masai jābūt veidojamas mīklas konsistencē (piemēram, smilšu mīklas).
  4. Ar mitrām rokām veido valrieksta izmēra bumbiņas. Sanāks aptuveni 18–20 bumbiņu.
  5. Pannā uzkarsē eļļu, un tajā apcep bumbiņas, lai ārpuse ir kraukšķīga, bet iekšpuse izsilusi cauri un karsta. Tās sanāks mazliet kantainas.
  6. Pasniedz ar svaigām salātu lapām un mērcēm.

 

Mērču varianti:

  1. Saldo čili mērci sajauc ar krējumu vai majonēzi proporcijā 1 : 2.
  2. Majonēzē vai krējumā iemaisa caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploku daiviņas un nedaudz citronu sulas.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomizo un smalki sakapā sarkano sīpolu un ķiploka daiviņas.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tikpat smalki sagriež zaļumus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No turku zirņu bundžas nolej lieko šķidrumu. Zirņus liek blendera traukā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas un garšvielas, un visu samaļ viendabīgā masā. Masai jābūt veidojamas mīklas konsistencē (piemēram, smilšu mīklas).

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar mitrām rokām veido valrieksta izmēra bumbiņas. Sanāks aptuveni 18–20 bumbiņu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannā uzkarsē eļļu, un tajā apcep bumbiņas, lai ārpuse ir kraukšķīga, bet iekšpuse izsilusi cauri un karsta. Tās sanāks mazliet kantainas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar svaigām salātu lapām un mērcēm.

Komentāri: