Falafel ir fritētas bumbiņas vai pīrādziņi, parasti gatavoti no turku zirņiem, pupām vai abiem kopā. Tas ir tradicionāls arābu ēdiens, kas parasti tiek pasniegts pitas maizē vai ietīts lavašā kopā ar salātiem, marinētiem dārzeņiem un asām mērcēm. Šīs bumbas ir gardas arī tāpat bez maizes – kā uzkoda.
Mērču varianti:
Nomizo un smalki sakapā sarkano sīpolu un ķiploka daiviņas.
Tikpat smalki sagriež zaļumus.
No turku zirņu bundžas nolej lieko šķidrumu. Zirņus liek blendera traukā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas un garšvielas, un visu samaļ viendabīgā masā. Masai jābūt veidojamas mīklas konsistencē (piemēram, smilšu mīklas).
Ar mitrām rokām veido valrieksta izmēra bumbiņas. Sanāks aptuveni 18–20 bumbiņu.
Pannā uzkarsē eļļu, un tajā apcep bumbiņas, lai ārpuse ir kraukšķīga, bet iekšpuse izsilusi cauri un karsta. Tās sanāks mazliet kantainas.
Pasniedz ar svaigām salātu lapām un mērcēm.
Komentāri: