Kopš seniem laikiem ir dzirdēti stāsti par zupu no cirvja kāta. Šoreiz zupas nosaukumā ir daļa patiesības, jo zupu vārījām no vērša astes.
Mēs bijām dzirdējušas tikai labus vārdus par vērša astes zupas burvīgo un niansēto garšu. Tā nu mēs nolēmām šādu zupu izvārīt arī pašas.
Zupas vārīšana bija jāsāk ar došanos uz tirgu pēc astes, kas ir nopērkama gandrīz vienmēr un ir salīdzinoši lēta. No vienas astes mēs izvārījām piecus litrus ļoti sātīgas zupas.
Variācijas par tēmu:
Iegādājoties asti, to var palūgt tirgū sadalīt gabalos, var arī to paveikt mājās pašu spēkiem, izmantojot lielu, asu nazi. Astes gabalus nomazgā un nosusina.
Pannā uzkarsē eļļu un apcep astes gabalus no visām pusēm viegli brūnus. Cep ~5-10 minūtes.
Apceptos gabalus liek lielā katlā un pārlej ar ūdeni. Kad ūdens uzvārās un parādās putas, tās nosmeļ. Uz lēnas uguns vāra zupu, pievienojot selerijas saknes gabalu un veselus pētersīļu zaļumus.
Pēc pusotras stundas zupai pievieno veselu, notīrītu sīpolu un turpina vārīšanu.
Burkānus un kartupeļus notīra un nomazgā. Selerijas kātus nomazgā un sagriež ~1 cm lielos gabaliņos. Burkānus sagriež ripiņās, kartupeļus – kubiciņos. Pēc ~1 stundas zupai pieber sagrieztos burkānus, pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un turpina vārīšanu.
Pievieno sagrieztu Ķīnas kāpostu, kartupeļus un seleriju kātus, sāli pēc garšas. Vāra, līdz dārzeņi ir mīksti.
No zupas izņem kaulus un tos atdzesē. Atdzisušiem kauliem noloba gaļu un liek atpakaļ katlā.
Zupu pasniedz ar svaigiem, sasmalcinātiem zaļumiem.
Paldies, jūsu piedāvātā zupa ir ļoti garšīga.