Dunduru sitamā zupa jeb zupa no vērša astes

Viegla
līdz 2 h
8 personām

Kopš seniem laikiem ir dzirdēti stāsti par zupu no cirvja kāta. Šoreiz zupas nosaukumā ir daļa patiesības, jo zupu vārījām no vērša astes.

Mēs bijām dzirdējušas tikai labus vārdus par vērša astes zupas burvīgo un niansēto garšu. Tā nu mēs nolēmām šādu zupu izvārīt arī pašas.

Zupas vārīšana bija jāsāk ar došanos uz tirgu pēc astes, kas ir nopērkama gandrīz vienmēr un ir salīdzinoši lēta. No vienas astes mēs izvārījām piecus litrus ļoti sātīgas zupas.

Sastāvdaļas

  • 1 svaiga vērša aste
  • 1 kg vidēji lielu kartupeļu
  • 2 lieli vai 4 nelieli burkāni
  • 1 liels sīpols
  • gabals seleriju saknes
  • 2 seleriju kāti
  • ½ Ķīnas kāposta
  • 2 lauru lapas
  • eļļa cepšanai
  • svaigi pētersīļi
  • smaržīgie pipari
  • sāls

Pagatavošana

  1. Iegādājoties asti, to var palūgt tirgū sadalīt gabalos, var arī to paveikt mājās pašu spēkiem, izmantojot lielu, asu nazi. Astes gabalus nomazgā un nosusina.
  2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep astes gabalus no visām pusēm viegli brūnus. Cep ~5-10 minūtes.
  3. Apceptos gabalus liek lielā katlā un pārlej ar ūdeni. Kad ūdens uzvārās un parādās putas, tās nosmeļ. Uz lēnas uguns vāra zupu, pievienojot selerijas saknes gabalu un veselus pētersīļu zaļumus.
  4. Pēc pusotras stundas zupai pievieno veselu, notīrītu sīpolu un turpina vārīšanu.
  5. Burkānus un kartupeļus notīra un nomazgā. Selerijas kātus nomazgā un sagriež ~1 cm lielos gabaliņos. Burkānus sagriež ripiņās, kartupeļus – kubiciņos. Pēc ~1 stundas zupai pieber sagrieztos burkānus, pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un turpina vārīšanu.
  6. Pievieno sagrieztu Ķīnas kāpostu, kartupeļus un seleriju kātus, sāli pēc garšas. Vāra, līdz dārzeņi ir mīksti.
  7. No zupas izņem kaulus un tos atdzesē. Atdzisušiem kauliem noloba gaļu un liek atpakaļ katlā.
  8. Zupu pasniedz ar svaigiem, sasmalcinātiem zaļumiem.

 

Variācijas par tēmu:

  • Apcepot gaļu, var pievienot glāzi sarkanvīna vai portvīna.
  • Zupas gatavošanas beigās var pievienot 2 ēdamkarotes tomātu pastas.
  • Zupu var gatavot ar vai bez kartupeļiem, to vietā pievienojot saknes un rīsus.
  • Zupas garša būs vēl savādāka, ja tai pievienosiet paprikas pulveri.
  • Ja vēlaties zupu vēl tumīgāku, ietumējiet to ar miltiem.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iegādājoties asti, to var palūgt tirgū sadalīt gabalos, var arī to paveikt mājās pašu spēkiem, izmantojot lielu, asu nazi. Astes gabalus nomazgā un nosusina.

2. pagatavošanas solis
Versa astes zupa-2

Pannā uzkarsē eļļu un apcep astes gabalus no visām pusēm viegli brūnus. Cep ~5-10 minūtes.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apceptos gabalus liek lielā katlā un pārlej ar ūdeni. Kad ūdens uzvārās un parādās putas, tās nosmeļ. Uz lēnas uguns vāra zupu, pievienojot selerijas saknes gabalu un veselus pētersīļu zaļumus.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc pusotras stundas zupai pievieno veselu, notīrītu sīpolu un turpina vārīšanu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus un kartupeļus notīra un nomazgā. Selerijas kātus nomazgā un sagriež ~1 cm lielos gabaliņos. Burkānus sagriež ripiņās, kartupeļus – kubiciņos. Pēc ~1 stundas zupai pieber sagrieztos burkānus, pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un turpina vārīšanu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno sagrieztu Ķīnas kāpostu, kartupeļus un seleriju kātus, sāli pēc garšas. Vāra, līdz dārzeņi ir mīksti.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No zupas izņem kaulus un tos atdzesē. Atdzisušiem kauliem noloba gaļu un liek atpakaļ katlā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu pasniedz ar svaigiem, sasmalcinātiem zaļumiem.

Komentāri: