Dedzinātā sviesta braunijs ar putotu zemesriekstu sviestu

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām

Lai braunijs izdotos mīksts un sulīgs, to cepot, ir jālieto cepeškrāsns tvaika funkcija, kas cepšanas laiku ievērojami samazinās, bet rezultātu padarīs gaisīgu un mīkstu. Pateicoties tvaikam, braunijs tikpat labi garšo arī vēl divas dienas pēc cepšanas.

Sastāvdaļas

BRAUNIJAM

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 180 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 1 Dr. Oetker vaniļas pāksts
  • 4 olas
  • ½ tējkarotes sāls
  • 100 g miltu
  • 50 g kakao

KRĒMAM

  • 90 g sviesta istabas temperatūrā
  • 100 g pūdercukura
  • 100 g krēmīga zemesriekstu sviesta
  • ½ tējkarotes sāls

+ 50–80 g tumšās šokolādes dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Ietauko 20 cm/dm izmēra kūkas formu. Cepeškrāsni sakarsē līdz 160 °C temperatūrai tvaika režīmā (75% tvaiks + 25% karsēšana).*
  2. Sakapā tumšo šokolādi, ko liek karstumizturīgā bļodā.
  3. Apdedzina sviestu. Mazā katliņā uz vidēji lielas uguns kausē sviestu, ļauj tam uzvārīties, burbuļot un nedaudz sakaramelizēties, ik pa laikam apļojot katliņu, lai redzētu piena daļiņas katla dibenā. Tiklīdz tās kļūst zeltainas, sviestu ņem nost no uguns. Tas aizņem aptuveni 3–5 minūtes.
  4. Dedzināto sviestu lej bļodā pāri sakapātajai šokolādei, ļauj tai minūti uzkarst, un tad visu samaisa kopā, līdz masa ir viendabīga.
  5. Kamēr masa vēl silta, pievieno cukuru un vaniļas sēkliņas un iemaisa.
  6. Iemaisa olas, sāli un visu labi samaisa.
  7. Pievieno miltus un kakao, tos pamazām iecilā masā, līdz tā ir viendabīga.
  8. Mīklu lej sagatavotajā formā un cep tvaika režīmā aptuveni 15–20 minūtes.
  9. Ņem ārā no krāsns un atdzesē.
  10. Pagatavo krēmu. Lielā bļodā kopā sakuļ sviestu, pūdercukuru, zemesriekstu sviestu un sāli, līdz krēms ieguvis zīdainu tekstūru un kļuvis gaišs.
  11. Krēmu smērē uz atdzesētā braunija, pāri ber tumšās šokolādes gabaliņus.*Ja jums nav pieejama tvaika cepeškrāsns, brauniju var cept 175 °C temperatūrā aptuveni 40–45 minūtes.