Cūkgaļas cepetis sinepju mētelītī ar žāvētu augļu pārsteigumu

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
10 personām

Sastāvdaļas

  • 2,5 kg cūkgaļas šķiņķa
  • 4-5 sīpoli
  • 3-4 burkāni
  • 10 žāvētas aprikozes
  • 10 žāvētas plūmes
  • malti melnie pipari
  • buntīte zaļumu
  • ķiploka galviņa
  • ½ buciņa sinepju (angļu vai franču)
  • cepeša maiss

Pagatavošana

Iepriekšējā vakarā:

  1. Gaļu nomazgā un nosusina. Ar asu nazi viscaur gaļas gabalam veido līdz 2 cm dziļus iegriezumus, kopā aptuveni 10-12.
  2. Žāvētos augļus nomazgā. Ķiploku sadala daiviņās un katru daiviņu nomizo. Gaļā izveidotajos iegriezumos pamīšus saliek žāvētos augļus un ķiploku daiviņas.
  3. Gaļu viscaur ierīvē ar sinepēm, liek bļodā, pārsedz un uz nakti ieliek ledusskapī.

Gatavošanas dienā:

  1. Dārzeņus zem auksta ūdens rūpīgi nomazgā un notīra. Sīpolus sasmalcina, burkānus sagriež ripiņās. Sagatavotos dārzeņus ieber cepeša maisā. Pievieno vēl kādas 2 ķiploka daiviņas un zaļumus.
  2. Gaļu izņem no ledusskapja un liek cepeša maisā.
  3. Cepeša maisu abos galos aiztaisa ciet. Tad ar resnu adatu iedur 8-10 dūrienus, lai gaiss no maisa „tiek ārā” un maiss krāsnī neeksplodē.
  4. Gaļu liek līdz 200ºC uzkarsētā cepeškrāsnī uz cep ~2 stundas. Cepetis ir gatavs, kad, tajā iedurot ar smailu nazi, izdalās dzidra sula. Cepeti ņem ārā no maisa, griež šķēlēs un liek servējamā traukā. Pārlej ar cepeša sulu, kurā, ja vēlas, iemaisa 2-3 ēdamkarotes skāba krējuma.

 

Variācijas par tēmu:

Lai gaļa būtu vēl sulīgāka un gardāka, to var iespeķot. Liesu gaļu speķo ar maziem speķa gabaliņiem, saspraužot tos sagatavotajos iegriezumos.

Cepeša maisā ūdenim var pievienot 200 ml saldā krējuma – cepetis būs īpaši sulīgs.

Var cept arī kakla karbonādes vai parastās karbonādes gabalu. Tad cepšanas laiks būs līdz 1,5 stundai.

1. pagatavošanas solis
Cepetis-1

Iepriekšējā vakarā:

Gaļu nomazgā un nosusina. Ar asu nazi viscaur gaļas gabalam veido līdz 2 cm dziļus iegriezumus, kopā aptuveni 10-12.

2. pagatavošanas solis
Cepetis-2

Žāvētos augļus nomazgā. Ķiploku sadala daiviņās un katru daiviņu nomizo. Gaļā izveidotajos iegriezumos pamīšus saliek žāvētos augļus un ķiploku daiviņas.

3. pagatavošanas solis
Cepetis-3

Gaļu viscaur ierīvē ar sinepēm, liek bļodā, pārsedz un uz nakti ieliek ledusskapī.

4. pagatavošanas solis
Cepetis-4

Gatavošanas dienā:

Dārzeņus zem auksta ūdens rūpīgi nomazgā un notīra. Sīpolus sasmalcina, burkānus sagriež ripiņās. Sagatavotos dārzeņus ieber cepeša maisā. Pievieno vēl kādas 2 ķiploka daiviņas un zaļumus.

5. pagatavošanas solis
Cepetis-5

Gaļu izņem no ledusskapja un liek cepeša maisā.

6. pagatavošanas solis
Cepetis-6

Cepeša maisu abos galos aiztaisa ciet. Tad ar resnu adatu iedur 8-10 dūrienus, lai gaiss no maisa „tiek ārā” un maiss krāsnī neeksplodē.

7. pagatavošanas solis
Cepetis-7

Gaļu liek līdz 200ºC uzkarsētā cepeškrāsnī uz cep ~2 stundas. Cepetis ir gatavs, kad, tajā iedurot ar smailu nazi, izdalās dzidra sula. Cepeti ņem ārā no maisa, griež šķēlēs un liek servējamā traukā. Pārlej ar cepeša sulu, kurā, ja vēlas, iemaisa 2-3 ēdamkarotes skāba krējuma.