Citronu lavandas kēkss

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Lai māju piepildītu ar gardu smaržu, Linda virtuvē gatavo citronu kēksu ar lavandas sīrupu. Ne tikai smaržīgi, bet arī ļoooti garšīgi!

Sastāvdaļas

  • 110 g kviešu miltu
  • 110 g auzu miltu (domāju, ka sanāks labi arī tad, ja būs tikai kviešu milti)
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • miziņas no 2 citroniem
  • 3 olas
  • 180 g jeb aptuveni viena krūze skābā krējuma vai jogurta, var arī ko vegānisku
  • 80 g sviesta

SĪRUPAM:

  • 100 g cukura
  • 100 ml ūdens
  • 1 ēdamkarote lavandas ziediņu

Pagatavošana

  1. Sīrupa pagatavošana ļoti vienkārša: 100 g cukura karsē ar 100 ml ūdens, līdz viss savārījies viendabīgā, sīrupainā masā, cukuram un ūdenim pievieno šķipsniņu lavandas un pēc vārīšanās beigām izkāš visu caur sietiņu.

  2. Bļodā sakuļ olas, pievieno jogurtu vai krējumu. Pievieno smalki sarīvētas citrona miziņas un sīrupu, ja tāds pagatavots. Ja sīrupa nav, tad pievieno ap 100–120 g cukura.
  3. Katliņā uz nelielas uguns liek sviestu un lēnām to kausē un brūnina. Sviests ir gatavs, kad iegūta šķidra, dzidra un zeltaina masa un jūtams karameles aromāts. Tas prasīs apmēram 5–7 minūtes. Galvenais ir nekarsēt ar pārāk lielu liesmu, jo tad sviests piedegs un nebūs garšīgs. Šis solis dod kēksam ļoti garšīgu aromātu. Ja ir slinkums piņķerēties, šo to var aizstāt ar eļļu, bet es tomēr iesaku sviestu, būs garšīgāk.
  4. Bļodas saturam pamazām pievieno abu veidu miltus un cepamo pulveri, un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Tajā iemaisa arī pagatavoto sviestu.
  5. Tas gandrīz arī viss! Atliek tikai ieliet mīklu kēksa formā un cept 180 °C temperatūrā tvaika režīmā aptuveni 35 minūtes. Gatavu iesaku uzreiz izņemt no formas un vismaz 10 minūtes “atpūtināt”, lai veidojas kraukšķīga garoziņa.