Chili con carne

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Pastāv mīts, ka šis ir tradicionāls meksikāņu ēdiens, bet Meksikā Chili con carne sastopams tikai tūristiem domātās ēstuvēs. Patiesībā tas ir nabadzīgo spāņu ēdiens. Kāda indiāņu leģenda vēsta, ka pirmā šo tautas recepti 17.gadsimtā pierakstīja kāda skaista spāņu izcelsmes mūķene Mērija no Agredas. Pastāv uzskats, ka šī Mērija ir tā pati Zilā Dāma (“La Dama de Azul”), par kuru stāsta dienvidrietumu Amerikas indiāņu leģendas. Mērijas receptes pamatā bija antilopes gaļa, pipari, sīpoli un tomāti.

Mūsu piedāvātais Chili con carne noteikti nav oriģinālā Mērijas recepte, bet garda gan. Šis ēdiens izdodas pat iesācējiem virtuves gudrībās!

Sastāvdaļas

  • ½ kg maltās gaļas
  • 600 g pupiņu (vārītas vai konservētas)
  • 200 g konservētas kukurūzas
  • 400 g svaigu tomātu
  • 1 lielā bundža tomātu savā sulā
  • 2 paprikas, vēlams sarkanas
  • 2 vidēji burkāni
  • 2 sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote maltu čili piparu
  • 1 tējkarote romiešu ķimeņu
  • sāls, malti melnie pipari
  • olīveļļa
  • svaiga čili pipara pāksts

Pagatavošana

  1. Sīpolus nomizo un smalki sagriež, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež ķiploku spiedē vai smalki sakapā, burkānus nomizo un sagriež ripiņās, paprikas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež smalkos gabaliņos.
  2. Dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pēc 2-3 minūtēm pievieno malto gaļu. Ātri maisot, visu sacep brūnganu, tā, lai iztvaiko šķidrums. Ja gaļu nemaisīsiet, tā sacepsies palielos pikučos, kurus pēc tam būs grūti sadalīt. Kad gaļa ar sīpoliem un ķiplokiem sacepusies, pievieno papriku un burkānu. Saceptajai gaļai un dārzeņiem pieber pāris šķipsniņas sāls, piparus, romiešu ķimenes un malto čili piparu pulveri. Visu apmaisa un pacep vēl 10 minūtes.
  3. Tomātus vispirms blanšē, tos paturot 1-2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriež un novelk miziņu. Nomizotos tomātus sagriež gabaliņos un liek klāt pie gaļas un apceptajiem dārzeņiem.
  4. Konservētajiem tomātiem noņem mizas un pievieno sautējumam kopā ar visu sulu.
  5. Visbeidzot pievieno pupiņas un kukurūzu. Derēs jebkuras pupiņu šķirnes, bet tradicionāli šajā receptē izmanto sarkani brūnās. Visu samaisa, uzliek traukam vāku un sautē apmēram pusstundu.
  6. Pasniedz ar skābo krējumu, kas sajaukts ar zaļumiem, virsū uzberot sauju rīvēta siera un dekorējot ar pāris ripiņām svaiga vai konservēta čili pipara, ja nu kādam vēl asuma par maz.

 

Variācijas par tēmu:

Šis sautējums ir ļoti gards arī bez gaļas un tad piemērots veģetāriešiem. Kādā citā reizē varat iegūt nedaudz citādu garšu buķeti, sautējumam pievienojot konservētus zaļos zirnīšus un pašās beigās – konservētu ananāsu gabaliņus.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus nomizo un smalki sagriež, ķiploka daiviņas nomizo un izspiež ķiploku spiedē vai smalki sakapā, burkānus nomizo un sagriež ripiņās, paprikas pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež smalkos gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
chili-2

Dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pēc 2-3 minūtēm pievieno malto gaļu. Ātri maisot, visu sacep brūnganu, tā, lai iztvaiko šķidrums. Ja gaļu nemaisīsiet, tā sacepsies palielos pikučos, kurus pēc tam būs grūti sadalīt. Kad gaļa ar sīpoliem un ķiplokiem sacepusies, pievieno papriku un burkānu. Saceptajai gaļai un dārzeņiem pieber pāris šķipsniņas sāls, piparus, romiešu ķimenes un malto čili piparu pulveri. Visu apmaisa un pacep vēl 10 minūtes.

3. pagatavošanas solis
chili-3

Tomātus vispirms blanšē, tos paturot 1-2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriež un novelk miziņu. Nomizotos tomātus sagriež gabaliņos un liek klāt pie gaļas un apceptajiem dārzeņiem.

4. pagatavošanas solis
chili-4

Konservētajiem tomātiem noņem mizas un pievieno sautējumam kopā ar visu sulu.

5. pagatavošanas solis
chili-5

Visbeidzot pievieno pupiņas un kukurūzu. Derēs jebkuras pupiņu šķirnes, bet tradicionāli šajā receptē izmanto sarkani brūnās. Visu samaisa, uzliek traukam vāku un sautē apmēram pusstundu.

6. pagatavošanas solis
chili-6

Pasniedz ar skābo krējumu, kas sajaukts ar zaļumiem, virsū uzberot sauju rīvēta siera un dekorējot ar pāris ripiņām svaiga vai konservēta čili pipara, ja nu kādam vēl asuma par maz.

Komentāri: