Cepta pildīta karpa

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Mēs atkāpāmies no tradicionālās receptes, kad karpa tiek pildīta ar krējuma vai majonēzes mērci un ķiplokiem. Piedāvājam vieglāku, veselīgāku variantu, karpu pildot ar citrona, laima un apelsīna šķēlītēm, kas izcili papildina zivs maigo garšu. Gardi, sulīgi un aromātiski.

Pasniedziet karpu ar svaigiem salātiem un dārzeņiem pēc izvēles.

Sastāvdaļas

  • 1 karpa (~ 2,5 kg)
  • 1 apelsīns
  • 1 citrons
  • 1 laims
  • 1 sīpols
  • 1 puravs
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • 1 neliela buntīte diļļu
  • sāls, malti pipari
  • folija cepšanai

Salātiem:

  • 3 apelsīni
  • 1 neliels Ķīnas kāposts
  • ½ granātābola

Pagatavošana

  1. Karpu iztīra un noņem zvīņas. Lai zvīņas būtu vieglāk notīrīt, karpai uzlej karstu ūdeni un tās nokasa. Zivi rūpīgi nomazgā.
  2. Noskalo augļus, sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Puravam atdala ārējās lapas, to rūpīgi noskalo zem tekoša ūdens un sagriež plānās ripiņās.
  3. Laimu sagriež ripiņās.
  4. Pusi no citrona sagriež ripiņās.
  5. Apelsīnam nogriež mizu un arī sagriež ripiņās.
  6. Uz viena zivs sāna izdara 5 slīpus griezumus, kuros iespiež atlikušā ½ citrona sulu, iekaisa sāli un piparus.
  7. ½ tējkarotes sāls un piparus samaisa un ar šo maisījumu ierīvē zivs vēderu.
  8. Zivs vēderā pilda laima, citrona, apelsīna un purava ripiņas, sīpolus un ķiplokus. Ieliek dilles.
  9. Arī iegriezumos spiež citrona sulu, liek pa apelsīna, laima un citrona ripai un pievieno mazu diļļu pušķīti.
  10. Virspusi bagātīgi pārkaisa ar puraviem.
  11. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Zivi ietin folijā un liek cepties. Cep ~ 40 minūtes, līdz zivs ir gatava un gaļa viegli atdalās no asakām.
  12. Pagatavo salātus. Ķīnas kāpostam atdala ārējās lapas, to noskalo, nosusina un sagriež plānās strēmelītēs.
  13. 2 apelsīniem nogriež mizu, nofilē, lai paliktu tikai augļa mīkstums. Sagriež ripiņās vai šķēlītēs. No viena apelsīna izspiež sulu.
  14. Kāpostus un apelsīnus liek bļodā, uzkaisa pāris šķipsniņu sāls, pievieno granātābola sēkliņas. Pārlej ar apelsīnu sulu un viegli samaisa.

 

Variācijas par tēmu:

Karpas pildījumu var papildināt ar tomātu ripiņām, svaiga timiāna vai rozmarīna zariņiem.

Klasisku vērtību piekritēji karpas pildījumu var pagatavot ar krējumu, majonēzi un dillēm vai pētersīļiem.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karpu iztīra un noņem zvīņas. Lai zvīņas būtu vieglāk notīrīt, karpai uzlej karstu ūdeni un tas nokasa. Zivi rūpīgi nomazgā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noskalo augļus, sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Puravam atdala ārējās lapas, to rūpīgi noskalo zem tekoša ūdens un sagriež plānās ripiņās.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laimu sagriež ripiņās.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pusi no citrona sagriež ripiņās.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apelsīnam nogriež mizu un arī sagriež ripiņās.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz viena zivs sāna izdara 5 slīpus griezumus, kuros iespiež atlikušā ½ citrona sulu, iekaisa sāli un piparus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

½ tējkarotes sāls un piparus samaisa un ar šo maisījumu ierīvē zivs vēderu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zivs vēderā pilda laima, citrona, apelsīna un purava ripiņas, sīpolus un ķiplokus. Ieliek dilles.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arī iegriezumos spiež citrona sulu, liek pa apelsīna, laima un citrona ripai un pievieno mazu diļļu pušķīti.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virspusi bagātīgi pārkaisa ar puraviem.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Zivi ietin folijā un liek cepties. Cep ~ 40 minūtes, līdz zivs ir gatava un gaļa viegli atdalās no asakām.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo salātus. Ķīnas kāpostam atdala ārējās lapas, to noskalo, nosusina un sagriež plānās strēmelītēs.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 apelsīniem nogriež mizu, nofilē, lai paliktu tikai augļa mīkstums. Sagriež ripiņās vai šķēlītēs. No viena apelsīna izspiež sulu.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kāpostus un apelsīnus liek bļodā, uzkaisa pāris šķipsniņu sāls, pievieno granātābola sēkliņas. Pārlej ar apelsīnu sulu un viegli samaisa.

Komentāri:

  • Aivars saka:

    Karpa pirms cepšanas ir nevis jāmazgā, bet jānoslauka! Tas ir ļoti savarīgi.

  • zigrida saka:

    Izskatās ļoti garšīgi ,gatavošu Vecgada vakaru.

  • Inga saka:

    Ļoti interesanta recepte, gatavošu to vecgada, paldies.

  • Guntars saka:

    Karpa vienkārši super! Jau trešo gadu gatavoju. Paldies!

  • Māris saka:

    Paldies par SUPER recepti,gatavoju jau šādā veidā vairākus gadus.Laimīgu 2018.!

  • Vilmārs saka:

    Es gan pildu ar rīsiņiem.rozīnēm klāt apceptus sīpolos.ķiplokus.seleriju.burkāniņus.
    Zivtiņu nedaudz apberu ar sālīti pipariņiem apslaku ar citronu suliņu.