Mēs atkāpāmies no tradicionālās receptes, kad karpa tiek pildīta ar krējuma vai majonēzes mērci un ķiplokiem. Piedāvājam vieglāku, veselīgāku variantu, karpu pildot ar citrona, laima un apelsīna šķēlītēm, kas izcili papildina zivs maigo garšu. Gardi, sulīgi un aromātiski.
Pasniedziet karpu ar svaigiem salātiem un dārzeņiem pēc izvēles.
Salātiem:
Variācijas par tēmu:
Karpas pildījumu var papildināt ar tomātu ripiņām, svaiga timiāna vai rozmarīna zariņiem.
Klasisku vērtību piekritēji karpas pildījumu var pagatavot ar krējumu, majonēzi un dillēm vai pētersīļiem.
Karpu iztīra un noņem zvīņas. Lai zvīņas būtu vieglāk notīrīt, karpai uzlej karstu ūdeni un tas nokasa. Zivi rūpīgi nomazgā.
Noskalo augļus, sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Puravam atdala ārējās lapas, to rūpīgi noskalo zem tekoša ūdens un sagriež plānās ripiņās.
Laimu sagriež ripiņās.
Pusi no citrona sagriež ripiņās.
Apelsīnam nogriež mizu un arī sagriež ripiņās.
Uz viena zivs sāna izdara 5 slīpus griezumus, kuros iespiež atlikušā ½ citrona sulu, iekaisa sāli un piparus.
½ tējkarotes sāls un piparus samaisa un ar šo maisījumu ierīvē zivs vēderu.
Zivs vēderā pilda laima, citrona, apelsīna un purava ripiņas, sīpolus un ķiplokus. Ieliek dilles.
Arī iegriezumos spiež citrona sulu, liek pa apelsīna, laima un citrona ripai un pievieno mazu diļļu pušķīti.
Virspusi bagātīgi pārkaisa ar puraviem.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Zivi ietin folijā un liek cepties. Cep ~ 40 minūtes, līdz zivs ir gatava un gaļa viegli atdalās no asakām.
Pagatavo salātus. Ķīnas kāpostam atdala ārējās lapas, to noskalo, nosusina un sagriež plānās strēmelītēs.
2 apelsīniem nogriež mizu, nofilē, lai paliktu tikai augļa mīkstums. Sagriež ripiņās vai šķēlītēs. No viena apelsīna izspiež sulu.
Kāpostus un apelsīnus liek bļodā, uzkaisa pāris šķipsniņu sāls, pievieno granātābola sēkliņas. Pārlej ar apelsīnu sulu un viegli samaisa.
Karpa pirms cepšanas ir nevis jāmazgā, bet jānoslauka! Tas ir ļoti savarīgi.
Izskatās ļoti garšīgi ,gatavošu Vecgada vakaru.
Ļoti interesanta recepte, gatavošu to vecgada, paldies.
Karpa vienkārši super! Jau trešo gadu gatavoju. Paldies!
Paldies par SUPER recepti,gatavoju jau šādā veidā vairākus gadus.Laimīgu 2018.!
Es gan pildu ar rīsiņiem.rozīnēm klāt apceptus sīpolos.ķiplokus.seleriju.burkāniņus.
Zivtiņu nedaudz apberu ar sālīti pipariņiem apslaku ar citronu suliņu.