Recepte

Cepetis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
6 personām

Cepetis ir lielisks svētku ziņnesis. Tā gardā smarža ātri vien izplatās pa māju un liek mājiniekiem omulīgi spietot ap virtuvi. Teicama cepeša pamatā ir laba gaļa, pareiza cepšana un garda marināde. Sinepes un soja gandrīz vienmēr ir droša kombinācija marinādei, bet garšas nianses var mainīt, dažādojot garšaugus un citrusus. Medu labi aizstās cukura sīrups, bet apelsīnu vietā var mēģināt izmantot citronus vai mandarīnus. Ja netīk rozmarīns, arī bez bēdu, tā vietā var izmantot timiānu vai salviju. Galvenais – gatavot no sirds. Lieliski garšo arī cepetis, kura marinādei pievienots upeņu ievārījums.

PADOMS: lai gaļa būtu īpaši sulīga, to vienu diennakti pirms gatavošanas vēlams iemērkt vannā ar sālsūdeni koncentrācijā – uz 1 litru ūdens 50 g sāls. Pēc tam gaļu nosusina, un tālāk darbojas jau kā receptē, tikai sāli gan vairs neliek, citādi cepetis var iznākt par sāļu.

VARIĀCIJAS

  1. Pirms gaļu iemarinējiet, saspraudiet to ar ķiploku šķēlītēm un žāvētām plūmēm.
  2. Variet arī gaļas gabalu iegriezt kā kabatiņu un piepildīt to ar masu no iepriekš savārītiem āboliem, žāvētām plūmēm un ķiploka. Ar šādu pildījumu saļa gan jānosien kā kukulīti, lai viss labums nekrīt ārā.

Sastāvdaļas

  • 1–1,5 kg cūkgaļas kakla karbonādes
  • 100 ml sojas mērces
  • 50 g Dižonas sinepju
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 3 zariņi rozmarīna
  • 100 ml apelsīnu sulas
  • 2 apelsīni
  • 3 ēdamkarotes medus
  • 1 čili pipars (ja nepatīk asums, čili piparu var nelikt)

Pagatavošana

  1. Blenderī lej sojas mērci un apelsīnu sulu, pievieno sinepes, ķiploka daiviņas, sakapātus rozmarīna zariņus, medu un čili piparu, visu sablendē viendabīgā masā, līdz čili un ķiploki ir mazos gabaliņos. Ja nav pieejams blenderis, tad čili, rozmarīnu un ķiplokus ļoti smalki sakapā un sakuļ kopā ar sojas mērci, sinepēm un apelsīnu sulu.
  2. Gaļu liek palielā traukā, apakšā izkārtojot apelsīnu šķēlītes, un pārlej ar marinādi, rūpīgi to iemasējot gaļā no visām pusēm.
  3. Marinē vismaz 12 stundas, ideālā gadījumā – diennakti.
  4. Cep līdz 185 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 1 stundu 20 minūtes. Pārbauda, vai gatava, ja nepieciešams, cep mazliet ilgāk.

Komentāri:

Jūsu komentārs: