Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
Cepetis ar krustnagliņām
Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām
Sastāvdaļas
cūkgaļas kakla karbonāde
4 daiviņas ķiploku
sāls
pipari
smaržīgie pipari
krustnagliņas
3 bumbieri
200 g žāvētu plūmju
2 šalotes sīpoli
MĒRCEI
65 g sinepju
220 g brūnā cukura
3 ēdamkarotes ābolu etiķa
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Gaļu ierīvē ar pipariem, sāli, smaržīgajiem pipariem, olīveļļu un sinepēm. No sāniem un apakšas cepetī iespiež 4 veselas ķiploka daiviņas. Gaļu sasien, lai cepšanas laikā tā nezaudētu formu.
Gaļu iesēdina cepeštrauka vidū. Cepeša virspusē ar nelielu atstarpi iedur caurumus, katrā iespraužot pa krustnagliņai. Cep augstā temperatūrā ~ 30 minūtes.
Temperatūru pazemina līdz 180 °C temperatūrai, un cepeštraukā (līdzās gaļai) kārto uz pusēm pārgrieztus bumbierus, 4 daļās sagrieztus šalotes sīpolus un žāvētas plūmes. Cepeštraukā ielej glāzi ūdens. Gaļu cep ~ 1–1,5 stundas, tas atkarīgs no cepeša izmēra. Ja lietojat gaļas termometru, tad cepeša iekšējai temperatūrai vajadzētu būt 75 °C.
Mērci pagatavo katliņā, sajaucot sinepes, cukuru un ābolu etiķi. Visu silda, līdz mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Mērci pārlej pāri cepetim un ļauj tam cepties vēl 10 minūtes. Cepeti griež plānās šķēlēs, pasniedz kopā ar bumbieriem, šalotes sīpoliem un žāvētajām plūmēm.
Komentāri: