Cepetis ar krustnagliņām

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • cūkgaļas kakla karbonāde
  • 4 daiviņas ķiploku
  • sāls
  • pipari
  • smaržīgie pipari
  • krustnagliņas
  • 3 bumbieri
  • 200 g žāvētu plūmju
  • 2 šalotes sīpoli

MĒRCEI

  • 65 g sinepju
  • 220 g brūnā cukura
  • 3 ēdamkarotes ābolu etiķa

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Gaļu ierīvē ar pipariem, sāli, smaržīgajiem pipariem, olīveļļu un sinepēm. No sāniem un apakšas cepetī iespiež 4 veselas ķiploka daiviņas. Gaļu sasien, lai cepšanas laikā tā nezaudētu formu.
  2. Gaļu iesēdina cepeštrauka vidū. Cepeša virspusē ar nelielu atstarpi iedur caurumus, katrā iespraužot pa krustnagliņai. Cep augstā temperatūrā ~ 30 minūtes.
  3. Temperatūru pazemina līdz 180 °C temperatūrai, un cepeštraukā (līdzās gaļai) kārto uz pusēm pārgrieztus bumbierus, 4 daļās sagrieztus šalotes sīpolus un žāvētas plūmes. Cepeštraukā ielej glāzi ūdens. Gaļu cep ~ 1–1,5 stundas, tas atkarīgs no cepeša izmēra. Ja lietojat gaļas termometru, tad cepeša iekšējai temperatūrai vajadzētu būt 75 °C.
  4. Mērci pagatavo katliņā, sajaucot sinepes, cukuru un ābolu etiķi. Visu silda, līdz mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Mērci pārlej pāri cepetim un ļauj tam cepties vēl 10 minūtes. Cepeti griež plānās šķēlēs, pasniedz kopā ar bumbieriem, šalotes sīpoliem un žāvētajām plūmēm.