Mazi, saldi cepumiņi ir burvīgs našķis pie tējas vai kafijas. Burkāni labi sader ar riekstiem, auzu pārslām, medus saldumu un ingvera asumiņu. Rudens laikā īpaši svarīgi ir stiprināt imunitāti, un, tā kā ingvers ir labs organisma aizsargs, tā daudzumu cepumos var palielināt.
Cepiet uzreiz pavairāk, ar rezervi, lai visu nedēļu jums pa ķērienam būtu mazie veselības kumosiņi. Cepumus uzglabā traukā ar vāku, citādi tie kļūst cieti.
Gatavojot jāieplāno stunda laika, kad mīklu pēc samīcīšanas atdzesē ledusskapī.
Variācijas par tēmu:
Cepumiem var izmantot burkānu izspiedas, kas palikušas, spiežot burkānu sulu.
Cepumu mīklu var bagātināt ar kaltētām dzērvenēm, rozīnēm vai ķirbju sukādēm.
Der zināt:
Viduslaikos burkāni tika celti karaļnamu galdos, jo tos uzskatīja par delikatesi un goda mielastu. Ikdienas uzturam burkānus sāka audzēt un patērēt tikai 17. gadsimtā.
Bļodā iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls, ingveru.
Riekstus sadrupina.
Burkānus nomizo, noskalo un sarīvē uz smalkās rīves.
Atsevišķā trauciņā samaisa cukuru, eļļu, medu, olu baltumus un vaniļas cukuru.
Pievieno burkānus, miltus un visu samaisa viendabīgā masā.
Pieber auzu pārslas un sadrupinātos riekstus. Mīklu rūpīgi samīca un uz 1 stundu liek vēsumā.
Uz cepamās plāts ieklāj papīru. Ar tējkaroti uz pannas liek mazas mīklas piciņas. Ar pirkstu galiem nolīdzina cepumu virsiņu.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties cepumus. Cep, līdz virsiņa kļūst cieta. Kad panna ir izņemta no plīts, cepumus atdzesē uz pannas. Pasniedzot cepumus var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Labvakar!
Kādu eļļu vislabāk lietot?