Burkānu kūka ar āboliem, bumbieriem un ķirbi

Vidēji sarežģīti
8 personām

Nevienā citā gadalaikā burkānu kūka neizklausās tik labi kā rudenī! Velk jau pamazām uz Ziemassvētku smaržām un noskaņām. Gatavojot burkānu kūku, ir iespējams izmantot arī citus slavenākos rudens dārzeņus! Ķirbjus, piemēram, kā arī ābolus, bumbierus.

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 250 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 250 g pilngraudu kviešu miltu
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote cepamās sodas
  • ¼ tējkarotes malta muskatrieksta
  • ¼ tējkarotes malta kanēļa
  • šķipsniņa sāls
  • 125 g tumši brūnā cukura
  • 180 g augļu biezeņa (ābolu, ķirbju un bumbieru, var izmantot gatavu)
  • 125 g bezpiedevu jogurta
  • 4 olas
  • 500 g rīvētu dārzeņu (burkāni pārsvarā un pa 150 g ābolu, bumbieru, var arī ķirbi)
  • sasmalcināti valrieksti (nav obligāti)

GLAZŪRAI

  • 300 g bezpiedevu krēmsiera
  • 2 ēdamkarotes jogurta
  • 3 ēdamkarotes pūdercukura

BIEZENIM

  • 1 šķēle vidēja lieluma ķirbja cepšanai
  • 2 āboli
  • 1 bumbieris
  • kanēlis
  • 1 piciņa sviesta
  • 1 ēdamkarotes brūnais cukurs

Pagatavošana

  1. Pagatavo biezeni. Cepamajā traukā liek sagrieztus, nomizotus augļus un ķirbi, pievieno šķipsniņu sāls, brūno cukuru un arī piciņu sviesta. Cep krāsnī 190 °C, līdz augļi un ķirbis ir mīksti. Sablendē tos viendabīgā masā, atdzesē.
  2. Sarīvē burkānus, ābolus un bumbierus.
  3. Bļodā sajauc abus miltu veidus, pievieno cepamo pulveri, sodu, sāli un garšvielas.
  4. Citā bļodā ber cukuru, pievieno augļu biezeni, jogurtu, olas un visu samaisa. Pievieno rīvētos burkānus, ābolus un bumbierus, kā arī sasmalcinātus riekstus, ja tos izmanto.
  5. Pamazām dārzeņu un augļu masai pievieno sausās sastāvdaļas un labi visu samaisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
  6. Ietauko cepamo formu (20 vai 24 cm kūkas forma). Formā lej mīklu, un cep ventilācijas režīmā apmēram 30 min, līdz kūka gatava. Pilnībā atdzesē.
  7. Pagatavo glazūras krēmu. Sajauc visas sastāvdaļas un saputo. Smērē uz atdzisušas kūkas.