Bulgura salātu vasarīgā versija ar dārzeņiem un svaigo sieru

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Bulgurs ir ļoti augstvērtīgs produkts, turklāt viegli un ātri pagatavojams, kas vasarā nav mazsvarīgi. Šie salāti ir kā hameleons – tie var būt interesanta piedeva pie grilētas gaļas vai zivs, bet īsteni karstā dienā spēlēt solo lomu kā burvīgs, svaigs un reizē sātīgs pamatēdiens. Graudu pamatīgums, dārzeņu svaigums un citrusu aromāts.

Variāciju šiem salātiem ir ne viena vien. Varat “spēlēties” ar dārzeņiem, ko pievienot, variēt ar svaigajiem sieriem, pamēģināt dažādas pamatīgākas piedevas – grilētu vai viegli apceptu gaļu, karsti vai auksti kūpinātas zivis.

Sastāvdaļas

  • 1 glāze bulgura (~ 250 g)
  • 1 gurķis
  • 1 tomāts
  • 1 paprika
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 avokado
  • 10 paipalu olas vai 3–4 vistu olas
  • 1 buntīte dažādu zaļumu – pētersīļi, dilles, kinza (ja garšo)
  • 100 g fetas vai Filadelfijas siera
  • 2–3 ēdamkarotes labas olīveļļas
  • 1 apelsīns
  • ½ laima (pēc izvēles)
  • Sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Bulguru novāra līdz al dente konsistencei. Katliņā uzkarsē 2 reizes vairāk ūdens, tātad 2 glāzes. Kad ūdens vārās, tam pievieno 1 glāzi bulgura un vāra ~ 7 minūtes. Bulguru nedaudz atdzesē.
  2. Dārzeņus nomazgā un sagriež smalkos gabaliņos.
  3. Olas cieti novāra, nomizo un pārgriež uz pusēm. Ja izmantojat vistu olas, tad – paprāvos gabalos, ne smalki sakapātas.
  4. Zaļumus noskalo, apžāvē un smalki sakapā. Sieru sagriež nelielos kubiņos. Izmantojot Filadelfijas vai citu krējumsieru, ar karoti sataisa mazas piciņas. Pievieno sieru bulguram.
  5. Pievieno arī sakapātos dārzeņus, zaļumus un olas.
  6. Piespiež sulu no 1 apelsīna, ja ir vēlēšanās – arī no ½ laima, pievieno pāris ēdamkarotes olīveļļas un sacilā visu kopā.
  7. Pēc garšas vēl pievieno sāli un piparus.
  8. Var pasniegt galdā vēl siltus, bet tikpat garšīgi šie salāti ir arī aukstā veidā, pat nākamajā dienā.

 

Variācijas par tēmu:

Šie salāti ir lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai zivs. Droši variējiet ar sezonas dārzeņiem. Var pievienot smalkas rukolas lapiņas, redīsus, cukīni, pat sauju skābenu ogu – upenes vai jāņogas.

Šie salāti tikpat labi var būt pamatēdiens. Ja gribas “piesiet dūšu” ar gaļu, tad apcepiet vistas fileju, sagrieziet to paprāvās strēmelītēs un pievienojiet salātiem.

Ļoti garšīgi šie salāti ir ar pievienotu karsti kūpinātu zivi – asari, breksi vai, piemēram, sviesta zivi.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bulguru novāra līdz al dente konsistencei. Katliņā uzkarsē 2 reizes vairāk ūdens, tātad 2 glāzes. Kad ūdens vārās, tam pievieno 1 glāzi bulgura un vāra ~ 7 minūtes. Bulguru nedaudz atdzesē.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dārzeņus nomazgā un sagriež smalkos gabaliņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas cieti novāra, nomizo un pārgriež uz pusēm. Ja izmantojat vistu olas, tad – paprāvos gabalos, ne smalki sakapātas.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumus noskalo, apžāvē un smalki sakapā. Sieru sagriež nelielos kubiņos. Izmantojot Filadelfijas vai citu krējumsieru, ar karoti sataisa mazas piciņas. Pievieno sieru bulguram.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno arī sakapātos dārzeņus, zaļumus un olas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piespiež sulu no 1 apelsīna, ja ir vēlēšanās – arī no ½ laima, pievieno pāris ēdamkarotes olīveļļas un sacilā visu kopā.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc garšas vēl pievieno sāli un piparus.

8. pagatavošanas solis
Bulgurs

Var pasniegt galdā vēl siltus, bet tikpat garšīgi šie salāti ir arī aukstā veidā, pat nākamajā dienā.