Biešu pastēte

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Šo pastēti var pasniegt kā dipu pie svaigiem dārzeņiem (tāpat kā gvakamoli vai humusu) vai vienkārši kā krēmu uz maizītēm.

Sastāvdaļas

  • 400 g vārītu biešu
  • sula no ½ citrona
  • 50 g sezama sēklu
  • 40 ml olīveļļas
  • 1 daiviņa ķiploka
  • 1 buntīte diļļu
  • Sāls

Pagatavošana

  1. Liek blenderī sezama sēklas, bietes, ķiploku un sāli.
  2. Piespiež citronu sulu, izmantojot roku vai sietiņu, lai neiekrīt sēkliņas, kas ir nedaudz rūgtas.
  3. Pieliek dilles.
  4. Pielej olīveļļu zīdainākai struktūrai. Daudzumu var variēt, bet jāuzmanās, lai olīveļļa nav rūgta – to iepriekš labāk nogaršot. Ja tā ir rūgtena, tad labāk pievienot pāris ēdamkarotes un mazliet vairāk sāls. Ja garša neitrāla, olīveļļu var pievienot mazliet vairāk.
  5. Sablendē un nogaršo, domājot par salduma un skābuma balansu. Bietes ir ļoti saldas, tāpēc, iespējams, būs jāpievieno vairāk citronu sulas.

 

Der zināt!

Ja negribas krāsot rokas, šai receptei var pirkt vārītas bietes.
Ja bietes vārām paši, labi atcerēties, ka bietēs ir daudz ūdenī šķīstošu vitamīnu, tāpēc tās labāk vārīt ar visu mizu, kā arī likt vārīties aukstā ūdenī, jo tādā veidā, temperatūrai lēni ceļoties, ap 60°C temperatūrā mainās bietes struktūra un tā it kā saželē. Ja liekam verdošā ūdenī, tad ārpuse strauji paliek mīksta, kamēr vidus – ciets. Starp citu, šis pats princips attiecas arī uz kartupeļiem.