Bao bun ar cūkgaļu

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
3 personām

Bao bun jeb tvaicētas maizītes nāk no Āzijas virtuves un vispopulārākās ir tieši bao maizītes ar cūkas pavēderi. Kā jau Uģis saka, to pagatvošana ir visai gara un komplicēta, bet rezultāts izcili gards! 🙂 #piegalda

Sastāvdaļas

Mīklai

rauga atdzīvināšanai

  • 15 g kviešu miltu
  • 10 g cukura
  • 12 g dzīvā rauga
  • 30 ml ūdens
  • 245 g kviešu miltu
  • 1 g sodas
  • 20 g pūdercukura
  • 2 g sāls
  • 50 ml ūdens
  • 75 ml piena
  • 7 ml augu eļļas
  • 7 ml rīsu etiķa

Cūkgaļai

  • 500 g cūkas cauraudža
  • 300 ml kečupa
  • 40 g hoisin mērces
  • 50 ml sojas mērces
  • 30 ml rīsu etiķa
  • 60 g muskovado cukura
  • 60 g ingvera
  • 40 g ķiploku
  • 300 ml ūdens 

Majonēzei

  • 150 g labas majonēzes
  • 1 ēdamkarote tahini pastas
  • 2 tējkarotes sojas mērces
  • 1 ēdamkarote laima sulas
  • 1 tējkarote sinepju
  • 1 ēdamkarote marinētu halapenjo piparu
  • 220 g jeb 2 vidēji burkāni
  • 30 g cukura
  • 80 ml etiķa
  • 100 ml ūdens
  • 1 svaigs gurķis
  • 1 bunte kinzas
  • 1 bunte lociņu

Pagatavošana

 

  1. Dzīvajam raugam pievieno 1 ēdamkaroti miltu, 1 tējkaroti cukura un mazliet ūdens, samaisa un atdzīvina to.
  2. Notīra un sagriež ingveru un ķiplokus. Liek katlā un pievieno gaļu, kečupu, sojas mērci, rīsu etiķi, muskovado cukuru, hoisin mērci un ūdeni. Liek katlam vāku, un uz mērenas liesmas sautē gaļu vismaz 1 stundu.
  3. Izsijā miltus, pievieno cukuru, sāli, sodu. Sajauc raugu, rīsu etiķi, augu eļļu, pienu un ūdeni. Saujauc mitrās un sausās sastāvdaļas, mīca 5–10 minūtes vai līdz veidojas viendabīga, vijīga mīkla. Mīklai jābūt viegli lipīgai, tā nedrīkst šķist sausa. Ja nepieciešams, pa ēdamkarotei pievieno vēl ūdeni. Liek mīklu ar eļļu ieziestā bļodā, pārklāj ar plēvi un liek uz 40 minūtēm raudzēties 35 ºC temperatūrā vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  4. Pa to laiku savāra marinādi no 30 g cukura, 80 ml rīsu etiķa un 100 ml ūdens. Nomizo burkānus un sagriež smalkās strēmelēs, tos pievieno karstajai marinādei, viegli vāra 2 minūtes un atliek malā ievlkties.
  5. Nomizo gurķi, izgriež sēklas un sagriež burkānam līdzīgās strēmelēs.
  6. Sagatavo majonēzi, smalki sagriežot halapenjo piparus un sajaucot ar tahini pastu, sojas mērci, laima sulu, sinepēm un majonēzi.
  7. Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz izmīca un izrullē aptuveni 4–5 mm biezu. Ar apaļas formas spiedni izspiež bao, viegli ieziež maizes vidu ar augu eļļu un pārloka uz pusēm. Liek uz iepriekš sagatavota sagriezta cepamā papīra, viegli apklāj ar dvieli un ļauj 15–20 minūtes vēlreiz uzrūgt.
  8. Pēc rūgšanas bao cep vidēja tvaika režīmā 130 ºC temperatūrā 10–11 minūtes.
  9. Pa to laiku izņem no mērces gaļu, sagriež gabalos, liek bļodā un pievieno sautējamo mērci.
  10. Kad maizīte gatava, to viegli paver, ieziež ar majonēzi, virsū liek gaļu, pāri kārto burkānus ar gurķi, dekorē ar grieztiem lokiem un kinzu vai zaļumiem pēc izvēles.