Austiņas

Viegla
līdz 1 h
personām

Ja vēlaties ātri tikt pie gardumiem, bet laika nav daudz un sastāvdaļu ne tik, pamēģiniet izcept austiņas! Vienīgais, kas nepieciešams, – kārtainā mīkla un cukurs. Droši izmantojiet saldēto mīklu vai, ja esat pagatavojuši no kaut ko svaigās mīklas un ir pārpalikumi, derēs arī tā.

Sastāvdaļas

  • kārtainā mīkla
  • jebkāds cukurs – balts, brūns, smalks, rupjāks, jaukts utt.

Pagatavošana

  1. Galdu nokaisa ar pūdercukuru, lai mīkla neliptu pie virsmas. Mīklu izrullē tā, lai veidojas taisnstūris. Jo mazāks taisnstūris, jo mazākas austiņas, bet izmēram šeit nav nozīmes. Mīklu pārkaisa ar cukuru.
  2. Sānu malas ieloka uz iekšu gandrīz līdz vidum, atstājot ~ 2 mm platu joslu tieši pa viduci. Atkārto to pašu otro reizi – salocītas daļas saloka vēlreiz tā, lai tās vidū satiekas.
  3. Vienu salocīto daļu pārliek pāri otrai vai, vienkāršāk sakot, saloka pa garāko malu un ar rulli uzspiež.
  4. Izveidojušos mīklas desiņu sagriež ~ 1 cm platās joslās. Katru gabaliņu saplacina starp plaukstām tā, lai veidojas klasiskā austiņu cepumu forma. Liek uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru.
  5. Ja ir laiks, tad pannu novieto uz ~ 15 minūtēm vēsumā, lai mīkla atpūšas un ieņem formu.
  6. Sakarsē cepeškrāsni līdz 190–200 ºC temperatūrai, un liek cepties austiņas. Pēc 10 minūtēm apgriež otrādi, jo apakša paliks ātrāk brūna. Cep, kamēr austiņas kļūst viegli brūnas un karamelizētas.
  7. Izņem no krāsns un uzreiz ar visu cepamo papīru noņem no pannas, lai pārtrauktu austiņu cepšanu. Atdzesē un bauda.