Jeb Anna Birmane cep kūkas, raksta par tām un dalās savās receptes ar citiem. Uzvilkusi kādu no saviem krāsainajiem priekšautiem, viņa piemīlīgi rosās pa virtuvi, sākot jau ar raidījumu “Gatavo 3” un beidzot ar meistarklasēm. Anna ir arī trīs pavārgrāmatu autore, kas neatlaidīgi pēta receptes un atklāj knifus par kuriem neviens nestāsta. Viņas mērķis un lielais izaicinājums ir gardās kūkas padarīt pieejamas veselīgāka dzīvesveida piekritējiem.
Apelsīnu un meringa kapkeiki
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām
Sastāvdaļas
60 g sviesta (istabas temperatūrā)
170 g cukura
1 ola
150 g paniņu
1 vaniļas pāksts
160 g miltu
5 g cepamā pulvera (¾ tējkarotes)
APELSĪNU KRĒMAM
2 olas
50 g svaigi spiestas apelsīnu sulas + miziņa
100 g cukura
30 g sviesta
MERINGAM
3 olu baltumi
150 g cukura
60 g ūdens
Dr. Oetker zaļās krāsvielas
Dr. Oetker krāsainās glazūras
Dr. Oetker sudraba graudiņi
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 185 °C temperatūrai. Metāla mafinu formā ievieto cepamos papīriņus.
Lielā bļodā kuļ sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojas gaiša, krēmīga masa. Pievieno olu un turpina putot vēl 2 minūtes. Pievieno vaniļas sēkliņas un iemaisa.
Trīs daļās pievieno paniņas un miltus kopā ar cepamo pulveri. Gatavo mīklu pilda cepamajos papīriņos, aizpildot ⅔ no tiem. Cep krāsnī 20–22 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē.
Pagatavo apelsīnu krēmu. Nelielā katliņā lej aptuveni 0,5 l ūdens un liek vārīties. Karstumizturīgā bļodā ber cukuru, pievieno ½ apelsīna miziņu un rūpīgi saspaida abus kopā. Pievieno olas un ar putojamo slotiņu samaisa. Pēdējo pievieno apelsīnu sulu. Bļodu liek virs katliņa, kurā vārās ūdens, un ļauj krēmam vārīties karstā ūdens tvaikos. Nepārtraukti maisot, uzmana, lai krēms nesaiet kunkuļos. Silda to, kamēr tas kļūst krēmīgs un sāk saglabāt formu. Ņem nost no siltuma un turpina maisīt, lai krēms nedaudz padziest. Sviestu sagriež kubiņos un, turpinot maisīt, pa vienam gabaliņam pievieno krēmam. Tas atdzesēs krēmu un dos tam vēl krēmīgāku konsistenci. Kad viss samaisīts, krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atdzesēties.
Atdzisušajos kapkeiku vidū izgriež caurumus, kuros iepildīt apelsīnu krēmu.
Pagatavo meringu. Nelielā katliņā lej ūdeni un ieber cukuru. Liek vārīties uz vidēji lielas uguns. Vāra līdz brīdim, kad cukurs izkusis un sabiezējis sīrupā (5–7minūtes). Sāk putot olbaltumu. Kad iegūtas baltas putas, mazā strūkliņā pievieno verdošo sīrupu. Turpina putot vēl 5 minūtes, līdz olbaltums atdzisis. Beigās pievieno krāsvielu un puto vēl 1 minūti, lai krāsa ievelkas.
Liek meringu konditorejas maisiņā, un dekorē kapkeikus eglīšu formā. Pa virsu ar glazūrām var salikt krāsainus punktiņus un sudraba graudiņus kā eglīšu mantiņas.
Komentāri: